Gazdaság 2020. február 10. 08:00

30 éves az Elő-Szer Kft.

30 éves az Elő-Szer Kft.
Seres József: "Ide köt 30 év, minden ember és minden egyes tégla".

Dupla jubileumot ünnepelt nemrégiben a kiskunfélegyházi székhelyű Elő-Szer Kft. 30 évvel ezelőtt indult a cég története, ami elválaszthatatlanul összefonódott a 76-dik születésnapját ünneplő alapító ügyvezető, Seres József sorsával. Vele beszélgettünk a rendszerváltás idején startolt, mára ötmilliárd forintos éves forgalmú cégről, a gazdasági fellendülés és a hanyatlás időszakában szerzett tapasztalatokról és tanulságokról. Felidéztük az utat, amelyen járva az Elő-Szer Kft. olyan szakmai és gazdasági sikereket ért el, ami méltán tette a térség meghatározó építőipari vállalkozásává. Mivel az alapokat lerakó és a cég üzletfilozófiájának alapvetéseit meghatározó karizmatikus cégvezető az utódlás kérdéséről is bölcs előre tekintéssel gondolkodik, fiát, Seres Tibor ügyvezető-igazgatóhelyettest és Máriás Ferenc műszaki vezetőt, mint a társaság jövőjének alakítóit mutatta be.

Járatlan út

A cégalapítást megelőzően nyolc évig az Április 4. Gépipari Művekben, majd 20 éven át a Kiskunhalasi Építőipari Vállalatnál, a régi Kunépnél dolgozott Seres József. Amikor 1990-ben az önállósodás mellett döntött, munkahelyét már a felszámolás fenyegette, ami két év múlva be is következett. 1989 decemberében néhány exkunépes szerelő és iparos társával közösen megalapították az Előregyártó-Szerelő és Építőipari Fővállalkozó Korlátolt Felelősségű Társaságot, közismert nevén Elő-Szer Kft-t, és megvették az első, 2500 négyzetméteres területet, amelyen egyetlen épület állt, a jelenlegi porta épület helyén. Azóta is itt van a cég telephelye, viszont a terület időközben a többszörösére bővült.



– A Kunépnél voltam művezető, építésvezető, telephelyvezető… mindig a termelésirányítással foglalkoztam. Ez előny volt, amikor az önállósodás mellett döntöttem, és az is, hogy pontosan tudtam kikkel alapítok céget. Az akkori gazdasági környezetről sokat elárul, hogy az Elő-Szer volt a második kft., amit Félegyházán alapítottak, és még a jogászok is tanulták az alapító okirat készítését – idézte fel a kezdeteket az akkor 47 éves cégvezető, aki a felesége által megteremtett hátországból, a családból merített erőt az akkoriban teljességgel járatlan út kitaposásához.

– A gazdasági fellendülésben szükség volt a munkánkra. Az élet azt kívánta tőlünk, hogy mindig fejlődjünk, és mi így tettünk. Folyamatosan növeltük a létszámot, az induláskori víz-, gáz- és fűtésszerelést később kibővítettük lakatos és épületbádogos szakmával, majd a kétezres évek elején eljutottunk épületek komplett generálkivitelezéséig. Az első ilyen megbízásunk a mezőgazdasági középiskola kis tanvágóhídjának feldolgozó épülete volt.

A 2000-es évek elejétől annyira megerősödött a társaság, hogy új alapokra kellett helyezni a feladatmegosztást. Ezt az intenzív fejlődési időszakot a létszám, a termelési érték és a telephely folyamatos bővülése jellemezte. Ekkor lépett be a céghez Seres Tibor és Máriás Ferenc, és ebben az időszakban alakult ki – jórészt diplomás fiatalokból – a mai, 30 fő feletti termelésirányító és adminisztratív állomány. Ezt az 50 fő fizikai dolgozó mellett 100-120 fős alvállalkozói csapat teszi teljessé.



A tejüzemtől az iskoláig

A tervezéstől a kulcsátadásig a legkülönbözőbb méretű és funkciójú épületek kivitelezése fűződik a cég nevéhez. Ezek között vannak csarnokok, termelőüzemek, oktatási intézmények és saját beruházásban megvalósuló lakások is. Kiskunfélegyházán az Elő-Szer Kft. kivitelezésében valósult meg az elmúlt időszakban például az új óvoda és a Constantinum iskolaépületének a felépítése, az Egészségközpont kialakítása, a strandépület és a Móra Gimnázium felújítása. A napokban adtak át 11 lakást a Dózsa György utcában, a múlt év végén pedig a petőfiszállási tejüzemet. Szinte minden helyi cégnél van olyan épület, vagy csarnok, amit az Elő-Szer épített.

– A harmincéves évfordulón úgy fogalmaztam, hogy a munkát átadom a gyerekeknek, de az irányítást szeretném még kézben tartani. Már nem vagyok bent egész nap, de arra még nem állok készen, hogy teljesen távol maradjak. Abba talán bele is halnék… Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy előbb-utóbb át kell adnom a cég irányítását is a fiataloknak, de bevallom: nehéz az elválás. Ide köt 30 év, minden ember és minden egyes tégla.



Közös érdek, közös felelősség

Seres József szerencsésnek érzi magát, amiért van kinek továbbadni a megteremtett értéket. Fia mellett lánya, Seres Bernadett is a cégnél dolgozik szakközgazdászként. Munkájukat olyan stabil szellemi bázis segíti, amit édesapjuk a cég fennmaradásának és fejlődésének a zálogaként tudatosan épített fel: mintegy 25 diplomás dolgozó van többek között az előkészítés, a tervezés és kivitelezés irányításában.

Seres Tibor 18 éves volt az Előszer alapításakor, a kezdeti lépéseket és a vállalkozás felépítését egyetemistaként kísérte figyelemmel. Mint mondja, egy kitérő után döntötte el, „ha már itt van ez a cég, jó lenne megtanulni mindazt, amit édesapám tud. Elvégre ilyen lehetőség nem mindenkinek adatik.” Fiatal gépészmérnökként művezető pozícióban kezdte, és a szakmai tapasztalat mellett az inspirálta, hogy mintát merítsen édesapja élettapasztalatának mélységeiből, az emberekhez fűződő viszonyából. Úgy véli, hogy ezt mindenképp érdemes megtanulni tőle.

Tibor szerint a családot rendkívüli módon összekovácsolja egy ilyen nagyon erős érdekszövetség, mint a közös cég sikere. Ugyan az ő nyolcéves kislányát még inkább a művészetek érdeklik, de húga jelenleg még főiskolás fiát szeretettel várja a csapatba, hogy bizonyítsa rátermettségét, és esélyt adjon a családi folytonosságnak.

Nagy kihívás, óriási felelősség, amit a Seres család és a szintén cégtulajdonos Máriás Ferenc a vállán visz: 80 dolgozó, több tucat alvállalkozó és megbízó életére, sorsára van befolyással. Tibor szerint ahhoz, hogy az Elő-Szer az legyen, ami, kell egy erős tekintély, aki 1989 óta meghatározza az irányokat. Ugyanakkor bízik benne, hogy ezek az erények tanulhatók, és ha eljön az ideje, az alapító édesapához méltó módon tudják majd képviselni és vezetni a céget.  

Máriás Ferenc 19 éve dolgozik az Elő-Szer Kft-nél. Kezdő szakemberként jött, ma ő is tulajdonos.

– Nagyon sokat köszönhetek Seres Józsefnek és az Elő-Szernek. A folyamatosan fejlődő cégnél lehetőségek, tapasztalatok nyíltak meg előttem is. Ez nagyon előremutató, mert az ember rendre új helyzetekben és területeken mérettetik meg. Jól érzem itt magam, hiszen azt csinálom, amit szeretek, azzal a társasággal, akiket szeretek, ott, ahol megbecsülnek. Váratlan dolog volt, amikor tulajdonos lettem, és rendkívül örömteli, amiért az általam nagyra becsült cégalapító és a családja, a tulajdonostársak érdemesnek tartottak erre a megtiszteltetésre. Úgy érzem, hogy nagy lehetőségek vannak még előttünk. Egy-két évre előre látjuk a munkáinkat, így tudunk tervezni, és látunk egy biztonságot adó jövőképet.



Hagyományos értékek, haladó szellem

Seres József olyan klasszikus értékekre építette a céget, mint a megbízhatóság, tisztesség, egymás kölcsönös tisztelete. Ezek adtak viszonyítási pontot felszálló ágban épp úgy, mint a legnehezebb helyzetekben.

– Rengeteget tanultam többek között a volt Kunépes igazgatómtól, akire a mai napig nagy tisztelettel gondolok. Emellett kellett egy olyan szülői háttér, ahol megtanultam „előre menni”, egy feleség, aki minden körülmények között bástyaként állt mögöttem, és olyan tulajdonostársak, akik megértették, hogy muszáj fejleszteni, beruházni, visszaforgatni a pénzt a cégbe ahhoz, hogy fejlődjünk. Ez azzal járt többek között, hogy az első tizenöt-húsz évben nem fizettünk osztalékot. Büszke vagyok munkatársaink hűségére. Arra, hogy sokan a cég 30-dik születésnapjával együtt ünnepelték saját 30 éves jubileumukat. A munkában a határidő és a minőség a két alappillér. Amit vállalunk, azt akkor is teljesítjük, ha ehhez éjjel-nappal dolgozni kell. A hibát pedig még a megrendelő előtt kell észrevenni és kijavítani. Remélem, hogy csak múltidőben beszélhetek erről, de voltak gondok az Elő-Szer Kft. életében is. Például amikor a recesszió idején nem tudtuk kifizetni az alkalmazottaknak a teljes járandóságot. Mégsem ment el egy sem, mert tudták, hogy rendeződik a dolog, és mindenki meg fogja kapni, ami neki jár. Így is történt. És ez annak köszönhető, hogy az emberek – a dolgozók és az alvállalkozók is – maximálisan megbíztak, és bíznak bennünk. Ez felbecsülhetetlen érték, amit azzal szolgáltunk meg, hogy mindig, minden körülmények között tisztességesek voltunk, és az adott szóhoz akkor is tartottuk magunkat, ha azt nem ügyvédek vetették papírra, csak kézfogással hitelesítettük.

A tősgyökeres félegyházi cégvezető soha nem vágyott el, Kiskunfélegyházán élni, dolgozni, építeni mindig különös örömöt jelentett számára. A Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesületbe (KGME) az elsők között lépett be a félegyházi vállalkozások közül, és azóta támogatja az egyesület törekvéseit.

– Én soha nem köteleződtem el egyetlen politikai párt mellett sem, és ez most sincs másként. Annak viszont őszintén örülök, hogy amióta Csányi József a polgármester, a városban béke van, a hivatal és a vállalkozások között pedig igazi párbeszéd zajlik.
 

Kövessen minket a Facebookon is!