Sport 2020. február 11. 09:00

Történelmi diákolimpiai siker

Történelmi diákolimpiai siker
A 2018/19-es tanévi diákolimpia legeredményesebb iskolája lett általános iskolai kategóriában a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola. A díjat 2020. január 22-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Ez a példátlan siker a diákolimpia programban és a tanulók felkészítésében résztvevő testnevelő tanárok közös munkájának eredménye, illetve a nagyon tehetséges félegyházi diákoknak köszönhető, akik több sportágban országos döntőkben értek el kimagasló eredményt. Az iskola mind a négy testnevelő pedagógusa egykori józsefes tanulóként járult hozzá a sikerhez, ezzel tovább vitték azt a szellemiséget, amelyet a versenyeztetésben már évtizedek óta képvisel az intézmény. Minderről sajtótájékoztató keretében számolt be Wolnerné Vidéki Szilvia, a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola intézményvezetője.

A sajtótájékoztatón az intézményvezető mellett a diákokat felkészítő testnevelők, Dinnyés-Kis Zsuzsanna, Kurucz Kornélia, Rekedt-Nagy Zoltán és Nádasdi Péter is elmondták tapasztalataikat.

Wolnerné Vidéki Szilvia kihangsúlyozta, az eredményt a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és a Platán Utcai Tagintézménye közösen érte el. Az eredményességi mutatóban az országos diákolimpiai döntő legjobb nyolc helyezettjét nézték, ez alapján nyerték el a címet. Dinnyés-Kis Zsuzsanna intézményvezető-helyettesként, testnevelőként illetve a diáksport bizottság Kiskunfélegyháza körzetének elnökhelyetteseként vesz részt a munkában. Többek között a diákolimpiai versenyeket koordinálja. Ebből adódóan a gyermekek közös felkészítését és a testnevelők együttműködését emelte ki.

A legtehetségesebb gyermekek kiválasztása már az 1. osztályban elkezdődik, amit követően fokozatosan megismerkednek a sportágakkal, ki-ki tehetségéhez illően – mondta el Kurucz Kornélia.

A folyamatos felkészülésnek és a tudatos, következetes munkának köszönhetően az évek során egyre jobb eredményeket értek el a diákok, akik közül a legeredményesebbek Rekedt-Nagy Zoltán tanítványai voltak. A legjobbak 3. osztályos koruk óta készültek közösen és elballagó 8. osztályos tanulóként koronázták meg teljesítményüket több országos bajnoki címmel.

A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és a Platán Utcai Tagintézménye 9 csapattal szerzett országos diákolimpiai bajnoki címet atlétikában. Ötöt még ősszel gyűjtöttek be az Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokságon. (súlylökés, távolugrás, kislabda hajítás, 10x200m váltófutás). Tavasszal a pályabajnokságon további 4 bajnoki címet nyertek, ekkor lett aranyérmes a fiú és leány négy- és öttusa csapat. Emellett egyéni országos diákolimpiai bajnokot is avattak fiú és leány súlylökésben.

A lány öttusa csapat többek között megdöntötte a diákolimpiai csúcsot, illetve Kovács Richárd a súlylökés csúcsát javította meg 17,33 méterrel.

A lányok közül Retkes Réka sokszoros diákolimpiai és magyar bajnokként 4 aranyat nyert csapatban, illetve egy egyéni címet országos súlylökésben.

A Siber lányok közül Siber Glória 4 csapatban lett országos első, illetve egyéniben megnyerte az öttusa számot. Testvére, Siber Szófia ugyancsak négyszeres országos diákolimpiai bajnok lett csapatban.

A diákolimpiára a Platán Utcai tagintézményből Nádasdi Péter 2016 óta készíti fel a tanulókat. Az iskolából Preisz Csabát emelte ki, aki négy diákolimpiai címet nyert csapatban. Mellette Palásti Enikő tornában ért el kimagasló eredményeket.

A diákolimpiai bajnokok és testnevelőik január 31-én ünnepélyes díjátadó gálán vettek részt Kecskeméten, a Megyeházán, ahol közösen ünnepelték meg a sikert.

Kép: Dóka András

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!