Helyi hírek 2014. szeptember 4. 09:50

Csak a földműves nyilvántartásban szereplők vásárolhatnak termőföldet

Képgaléria
Csak a földműves nyilvántartásban szereplők vásárolhatnak termőföldet
Májustól szigorodtak a termőföld adásvételi szabályai – erre hívja fel a figyelmet Molnár József ,a Kiskunfélegyházi Járási Földhivatal vezetője. A törvény szerint csak azok vásárolhatnak egy hektárnál nagyobb földterületet, akik regisztráltatják magukat a földműves nyilvántartásban. Enélkül a szakigazgatási szerv nem engedélyezi az adásvételt. Haszonbérleti szerződést is csak regisztrált földműves köthet.

Regisztráltatni csak az tudja magát, akinek van az agrártevékenységhez kötődő végzettsége (ez lehet alap-, középfokú és felsőfokú egyaránt). Azoknak a gazdáknak a regisztrációját is elfogadják, akik három éve végeznek őstermelői tevékenységet. Ezt az őstermelői igazolvánnyal, illetve az annak mellékletét képező betétlapokkal igazolhatják. Ha valaki nem szerepel a földműves nyilvántartásban, annak az adásvételi szerződését nem fogadja el a szakigazgatási szerv.  Regisztrálni csak személyesen lehet a járási földhivatalnál nyitvatartási időben a végzettséget, vagy a 3 éves őstermelői tevékenységet igazoló iratokkal.

Az adásvételi szerződések engedélyezését  a kormányhivatal megyei földhivatalai, a használatra vonatkozó megállapodásokat a járási földhivatalok végzik.

s-r.

Kövessen minket a Facebookon is!