Helyi hírek 2020. február 11. 08:00

Polgári kezdeményezés a Nemzeti Régiókért

Polgári kezdeményezés a Nemzeti Régiókért
Kiskunfélegyháza Önkormányzata is csatlakozott az alábbi székely polgári kezdeményezéshez.

A Székely Nemzeti Tanács 2019. májusában polgári kezdeményezést indított azért, hogy uniós jogszabály szülessen az úgynevezett nemzeti régiók támogatásáról. Ennek célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területektől. A kezdeményezők szerint így érhető el, hogy ezeknek a sajátos jellegzetességekkel bíró, de közigazgatási hatáskörrel nem rendelkező körzeteknek is biztosítva legyen a strukturális alapokhoz és más uniós forrásokhoz való egyenlő hozzáférése. A Székely Nemzeti Tanács szerint a tét az, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei  a határon túli magyarság mellett a baszkok, bretonok, flamandok, katalánok, korzikaiak, belgiumi németek és más hasonló helyzetű közösségek  rendelkeznek-e a jövőben azokkal az erőforrásokkal, amelyek a kultúrájuk, identitásuk megőrzéséhez szükségesek.

A kezdeményezőknek május 7-éig legalább hét különböző tagállamból egymillió európai uniós polgár aláírását kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre vegye a javaslatot, majd megszülethessen az uniós szintű jogszabály a nemzeti régiók kiemelt támogatásáról.

A határon túli nemzeti közösségeink a magyar kultúra fontos pillérei. Kiskunfélegyháza is több évtizedes partneri, testvértelepülési kapcsolatokat ápol Erdélyben, azon belül Székelyföldön. Fontos, hogy sajátos körülmények között is biztosítható legyen a székelyek kulturális önazonosságának megőrzése, a régió még dinamikusabb gazdasági fejlesztése, valamint a külhoni magyar közösségek nyelvi, kulturális és politikai jogainak érvényre juttatása.

Kérjük támogassa Ön is aláírásával ezt a nemzeti ügyet! A kezdeményezés támogatása megtehető online a 
www.nemzetiregiok.eu honlapon vagy a Tourinform Irodában április 30-áig.
 

Kövessen minket a Facebookon is!