Hirdetés
Program 2020. február 12. 08:00

Hagyományápolás a sült vértől a kolbászig

Hagyományápolás a sült vértől a kolbászig
III. Mezgé disznótorra várják az érdeklődőket február 15-én, szombaton Kiskunfélegyházán, a könyvtár mögötti parkolóban reggel 8-tól 14 óráig.

Hirdetés

Bennem mindig kellemes nosztalgiát ébreszt, gyermekkorom izgalma jut eszembe a disznóvágásokról. Faluhelyen teljesen természetes volt az esemény, ahogyan az is, hogy 6-8 éves gyermek már tevékenyen részt vesz a folyamatban.

Régen Egyed napján, azaz szeptember 1-jén fogták a disznót hízóba. Hagyományosan november 30-a volt a disznótorok kezdőpontja, így nem a véletlen műve a „disznóölő Szent András” népi elnevezés András napon. A farsangi időszak volt a lakomák, esküvők ideje, illetve egyben a disznótoroké is.

Népi hiedelmek is kapcsolódnak a disznóvágásokhoz:

Tilos disznót ölni újholdkor, valamint kedd, péntek, vasárnap sem volt alkalmas, mert akkor férges lesz és megromlik a hús.  

A perzselésnél jól figyeljünk, mert a babona szerint szerencsétlenséget hozhatunk a házra, ha a malacot rossz irányba fordítjuk a perzselés előkészítésénél, ugyanis a disznót fejével a ház irányába kell fektetni.

A hiedelem szerint nevetni kell, hogy a szalonna minél vastagabb legyen, hívjuk tehát oda kicsit és nagyot, ha a szalonna nem is gyarapszik, legalább a jókedv garantált lesz.

Disznóvágáskor a disznó bontásánál a lépnek is fontos szerepet szán a hiedelemvilág. Ha a lép vékony, akkor gyenge, ha vastag, akkor kemény télre számíthatunk.


Fotó: Szekeres Béla

– Az a régi disznóvágás, ami arról szólt, hogy a következő évre raktározzuk el a disznót, hogy legyen mit enni, ennek a funkciója majdnem megszűnt – mondta Rózsa Pál, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója. A boltok tele vannak friss hússal, nem indokolt egy fél disznót lefagyasztani. Megváltoztak a fogyasztói szokások.

Közösségépítő, család összekovácsoló, összetartó ereje volt valamikor a disznóvágásnak. Összehívták a családot, mindenki ott segített, ahol tudott. Előző este már ott aludtak a rokonok, megadták a módját. Fogyott a pálinka, itták a sört és mivel sok ember volt egy helyen különböző jellemvonásokkal, előfordult olyan is, hogy vitába, veszekedésbe torkollott az esemény. Egynapos elfoglaltság volt, aminek a végén töltöttkáposzta, hurka, kolbász várta a munkában résztvevőket. Kóstoló adás hagyománya is jelen volt, hiszen mindenből többet készítettek pont azért, hogy tudjanak adni belőle.A böllérnek kiemelt szerep jutott. Eredetileg hentes szakmával rendelkezők böllérkedtek, de sok esetben az elődöktől tanultak alapján is elsajátították a sertésbontás- és feldolgozás tudományát.

János (40) ma is eljár disznóvágásokra, és mint mondja, ő még lelkesedésből választotta ezt a hivatást. Kotnyeles gyerekként már nagyon korán közelről figyelte az eseményt, nagyapjától leste el a fogásokat. Később a hentes szakmát is ezért választotta. Ő fellendülőben látja ismét ezt a hagyományt, szerinte manapság újra reneszánszát éli. Véleménye szerint az emberek 10-20 év kihagyás után újra a régi ízekre vágynak, a régi, bevált szokások felé fordulnak, félnek az ipari adalékanyagoktól, vagy csak egészen egyszerűen újra át akarják élni ezt az élményt. A környező településeken kívül Kiskunfélegyházán is szép számban akad munkája.

Rózsa Pál igazgató a böllérkedést, mint bizalmi állást említi, hiszen beengedték az emberek a házukba a szakembert és ezt akárkivel nem tették meg. Amikor a mezgések megálmodták a hagyományos disznótor városi bemutatását, több szempont is vezérelte őket. Egyrészt a régi ízek felelevenítése, ugyanis az országban egyedülállóan olyan húsüzemmel rendelkeznek, ahol még henteseket képeznek. Itt, a húsüzemben, a teljes vertikumot tudják oktatni. Ennek van jövője, amit rengeteg díj és elismerés bizonyít. Az iskola tagja a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének, a saját maguk által hizlalt, a tangazdaság 210 hektár földjén termesztett és a diákok által kevert és darált takarmányon nevelkedett állatok feldolgozása során nem használnak adalékanyagot és tartósítószert.A városközponti disznóvágás helyszínén az érdeklődők a mangalicasertés perzselés, tisztítás, darabolás és a feldolgozás folyamatát láthatják. Aki szeretné, egy jó hagymás vér elfogyasztásával is megidézheti a gasztronómiai hagyományokat. Rózsa Pál azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek lássák, milyen folyamat eredményeként kerül az asztalra a hús.Aki pedig lemarad a szombati eseményről, mindenféle finomságot megtalál a Mezgé Húsboltban Kiskunfélegyházán, a Mártírok útja 2. szám alatt. A füstölt áru: mangalica szalonna, disznósajt mellett kapható hurka, kolbász, tepertő, zsír, sertés tőkehúsok, marhahús. Érdemes megkóstolni az iskola díjnyertes termékeit is: a szárazkolbászt, valamint a disznósajtot. A zöldség-gyümölcs feldolgozó tanüzem 100 százalékos ivólevei (alma, alma-cékla, szőlő) valamint aszalt alma, cékla, paradicsom is kapható az üzletben. Friss árakról a mezge.hu oldalon tájékozódhatnak.

(X)

 

Kövessen minket a Facebookon is!