Program 2020. február 16. 10:00

Újra színházi szakmai nap a művészeti iskolában

Újra színházi szakmai nap a művészeti iskolában
Színházművészettel a tanítás szolgálatában címmel színházi szakmai napot tartanak a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában február 21-én, pénteken.

Répa Mónika dráma- és színházpedagógus, pedagógiatanár, a program szervezője lapunknak elmondta, hogy a drámapedagógiát korábban a tantárgyakhoz kötötték, tanítási drámákat alkottak bemutató órák keretében. Később más műfajok felé is nyitottak, felvették a kapcsolatot a Nemzeti Színházzal, amely beavató színházi foglalkozásokat hozott több ízben az intézménybe.

A drámapedagógia, mint módszer rendkívül hasznos a pedagógusoknak osztályfőnöki órák keretében, közösségépítésben, az empátia kialakításában. A színház eszköztára nagyon széles körben kínál lehetőséget a tanításra, nevelésre. Most osztályterem-színház részesei lehetnek az érdeklődők február 21-én, reggel 9 órától. A Pók a sarokban című rövid darab szerepeiben láthatóak lesznek a Batthyány Általános Iskola 7. z. osztályos tanulói, akik nagyon együttműködőek a témával kapcsolatosan. A kamaszok alternatív osztályfőnöki órán dolgozzák fel a válás traumatikus témáját.

Idén újdonságként mutatkozik be a playback színház. A mozgalom megálmodója, elindítója, a Budapesti Playback Iskola vezetője, Kiss György Ádám is ellátogat az iskolába ezen a napon. A klasszikus visszajátszó vagy playback színház meghatározott időtartammal és felépítéssel rendelkező előadás formájában, színházi keretek között valósul meg. A színészek a nézők által elmesélt hangulatokat, történeteket játsszák vissza előzetes megbeszélés nélkül. Ez a nem írott színházi műfaj a személyes érzések, élmények, hangulatok és történetek megosztásán és visszajátszásán keresztül lehetőséget teremt egy egyedi közösségi élmény létrejöttére.

A műfajt terápiás technikaként is alkalmazzák különböző területeken: sérült gyermekek, fiatalok, kamaszok kezelésénél. Jelen esetben a nevelésben, oktatásban való alkalmazására láthatunk példát a színházi szakmai napon. A program elsősorban pedagógusoknak, pszichológusoknak, szociális munkát végzőknek ajánlott.

További információ kérhető a [email protected] címen.


Fotó: archív 
 

Kövessen minket a Facebookon is!