Egészségügy 2020. február 19. 08:00

Lezárult a praxisközösségi projekt

Lezárult a praxisközösségi projekt
Kétéves programot valósított meg 2018. április 1-je és 2019. december 31. között az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése című felhívás segítségével az EFOP-1.8.2-17-2017-00024 kódszámú pályázat finanszírozásában három felnőtt kiskunfélegyházi háziorvosi praxis, egy kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi praxis és egy jászszentlászlói vegyes háziorvosi praxis a konzorcium keretében.

A résztvevő háziorvosok:

Dr. Bata Andrea (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza),
Dr. Ozvald Anna (gyermek háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza),
Dr. Patkós Zoltán (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza),
Dr. Faddi Zoltán (vegyes háziorvosi praxis, Jászszentlászló),
Dr. Patkós Róbert (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza).

A háziorvosok összesen 1563 embernél végezték el az egészségi alapállapot-felmérést, 826 órában a bevont klienseknek prevenciós rendelést tartottak és 465-en részesültek legalább háromszori többletszolgáltatásban dietetikus, gyógytornász által.

A konzorcium motivációja a korszerű, célzott, rizikóalapú prevenció lebonyolítása, különös tekintettel a legelterjedtebb, népegészségügyi problémát okozó állapotok, betegségek korai felismerésére volt. A betegség-megelőző állapotok felfedését követően a legmodernebb életmód, egészségnevelési, dietetikai, mozgásterápiás és lelki egészség tanácsadási módszerek alkalmazásával az egészséges életforma és betegség-megelőzési ismeretek hatékony elsajátításának lehetőségét biztosították a helyi lakosság számára.

A program lényeges eleme volt, hogy az öt praxis praxisközösségben működik, meghatározott szakmai program mentén. Állandó és egyenlő minőségű beteg-, illetve lakóhelyközeli ellátást nyújtott dietetikus, gyógytornász és további szakemberek bevonásával.

Az orvosok a projekt céljainak teljesülését látják, elősegítették, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. Csökkenjen a krónikus, nem fertőző betegségteher az ellátórendszer prevenciós fókuszának fokozásával, a lakosság egészségtudatosságának növelésével és a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentésével. Az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítésével és új kompetenciák bevonásával az alapellátásba plusz szolgáltatásokat vezettek be a lakosság számára.  

A szűrések népszerűsítése, a szűrővizsgálatok jelentőségének tudatosítása, a betegség-megelőző állapotok feltárása, jelentőségének tudatosítása, valamint az egészséges életmód, az egészség megőrzésének propagálása fontos eleme volt a megvalósításnak.

Dr. Patkós Róbert
háziorvos, szakmai vezető

 

Kövessen minket a Facebookon is!