Helyi hírek 2020. február 20. 16:00

Téged is hazavárnak!

Képgaléria
Téged is hazavárnak!
Lehetne ez is a mottója annak az előadásnak, amelyet Pintér József, veszprémi címzetes rendőr főtörzszászlós tartott Félegyháza diákjai és pedagógusai számára egy délelőtti és egy délutáni turnusban. A február 18-i programot a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezte a város általános és középiskolásai számára.

Mint azt az előadótól megtudtuk, a program ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg benne, amikor a nagyobbik lánya középiskolás lett. Szerette volna vele és kortársaival megosztani tapasztalatait, hogy megóvja őket, és felhívja a figyelmüket a közlekedés során rájuk leselkedő veszélyekre. A munkája során számos balesetnél helyszínelt, és sokszor találkozott olyan esettel, amikor vétlenek estek áldozatul figyelmetlen sofőröknek, vagy a szabályok be nem tartása vezetett tragédiához. Pintér József elmondta: mindegyik előadására elviszi a BALESET feliratú tábláját, amelynek betűi egy-egy szabálysértést szimbolizálnak. A „B” betű a biztonsági öv használatát, az „A” az alkoholfogyasztást, az „L” a linkséget, az „E” az előzés körülményeinek téves megítélését, az „S” a sebességhatárok áthágását, az újabb „E” az elalvás lehetőségét és, a „T” pedig a telefon figyelemmegzavaró hatását jelenti.

És nem maradhat otthon az a rongyos farmernadrág sem, amely egy személyes érintettségű tragédiából maradt meg. Ennek a történetéről az esemény végén beszélt a jelenlévő fiataloknak, akik megrendülten, néma csöndben hallgatták a megrázó szavakat.

Józsi – ahogy mindenki hívja – mérhetetlen testi és lelkierőt sugároz.  Személyisége és a bemutatott képanyag – amely egytől egyig a munkája kapcsán készült – mélyen hat a jelenlévőkre. Elmondta, hogy sok áldozat nevére emlékszik, de az emlékezetesek közül is az egyik legmaradandóbb annak 2000-es évek elejéhez kötődő tragédiának az emléke, ahol akkor egy két év körüli gyermek szülők nélkül maradt. Ez a ma már fiatal felnőtt néhány évvel ezelőtt személyesen is felkereste egykori megmentőjét. Ott, akkor a szabályosan bekötött gyermekülésnek volt köszönhető, hogy az a kisember életben maradt, és mindössze egy ragtapaszra volt szükség sérülésének ellátásához.

A szakember szerint az oktatási intézmények és a szülők sem képesek maradéktalanul felkészíteni a gyermekeket a megváltozott közlekedési morálra. Ugyanis – mint fogalmazott – a jelenkor autói a tegnap útjait róják, amihez nem mindenki tud alkalmazkodni.

A másfél órás előadás valóságos sokként hatott a jelenlévőkre. Ezzel elérte célját: azt az erős érzelmi kötődést a téma iránt, ami talán óvatosabbá, érzékenyebbé teszi a fiatalokat a közlekedési szabályok betartásában. A program végén pedig a farmernadrág történetére is fény derült, és egyben arra, hogy miként pecsételte meg az előadó életét középiskolás korában két szobatársának halálos kimenetelű közlekedési balesete. A fiatalok motorral ütköztek egy teherautóval, mindketten megégtek a kiömlő, majd lángra kapott benzintől. Az egyik fiúról levágott farmernadrág a helyszínen maradt, amit Józsi magával vitt, megőrizte, és minden egyes előadás alkalmával magával visz, hogy emlékeztesse fogadalmára: kliséktől mentes „fakabát” lesz.


Dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója az előadás után elmondta: Félegyházán kiemelten fontos feladat a bűnmegelőzés. Közös összefogással – amelynek részesei az önkormányzat, a rendőrség, az iskolák, ifjúsági és civil szervezetek – azt kívánják elérni, hogy senki ne váljon bűncselekmény, vagy közúti baleset áldozatává.

V. B.

Vezető fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Székesfehérvár, 2016. december 10.
Rendõrök helyszínelnek két összeroncsolódott személyautó mellett a 7-es és 8-as fõutat összekötõ, Székesfehérvárt elkerülõ úton 2016. december 10-én. A két autó frontálisan ütközött, miután az egyik átszakította a két oldalt elválasztó szalagkorlátot. A két sofõr meghalt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!