Helyi hírek 2020. február 23. 10:00

Felújították az egyik leghíresebb fotót, amely a Földről készült

Felújították az egyik leghíresebb fotót, amely a Földről készült
A Halványkék pötty című fénykép 1990-ben készült. Minket ábrázol, 6 milliárd kilométerről. A mára erősen megkopott fotót nemrég felújították.

A Voyager–1 űrszonda által készített "Pale Blue Dot", vagyis a "Halványkék pötty" igen híres fotó: a Föld látható rajta mintegy 6 milliárd kilométeres távolságból.

Az alkotás Carl Sagan nevéhez fűződik, ő volt ugyanis, aki szorgalmazta, hogy az űrszonda készítsen fotót a Földről, amikor eléri a legelőnyösebb pontot a Naprendszer szélén. A becslések szerint a szonda és a Föld távolsága ekkor 6 milliárd kilométer volt.

A szonda 1990. február 14-én, vagyis 30 éve el is készítette a később ikonikussá vált felvételt, melyet aztán továbbított a Földre. Az akkori, erősen szemcsés képen nem látszódott sok minden, csak egy halványkék pötty: maga a Föld.

 

Ilyen volt
© NASA/JPL-CALTECH

A jeles évforduló apropóján egy NASA-mérnök, Kevin Gill modern eszközök segítségével élesebbé és színesebbé tette a képet, miközben arra is nagyon ügyelt, hogy a legfontosabb rész megőrizze eredetiségét.

 

Ilyen lett
© NASA/JPL-CALTECH

Nézzenek ismét arra a pontra. Az itt van. Az otthonunk. Azok mi vagyunk. Ott van mindenki, akit szeretnek, mindenki, akit ismernek, mindenki, akiről valaha hallottak, az összes emberi lény, aki létezett. Az összes örömünk és szenvedésünk, vallások, ideológiák és gazdasági dogmák ezreinek magabiztossága, minden vadász és növényevő, minden hős és gyáva, minden civilizáció alkotója és lerombolója, minden király és paraszt, minden szerelmes fiatal, minden apa és anya, reménnyel teli gyermek, feltaláló és felfedező, minden erkölcs oktatója, minden korrupt politikus, minden „szupersztár”, minden „legfőbb vezér”, fajunk történelmének összes szentje és bűnös személye ott élt – azon a porszemcsén a napsugárban függve

– mondta a kép kapcsán tartott 1996-os beszédében Carl Sagan a Wikipédia szerint.

A Voyager–1 és 2 mára elhagyták a Naprendszert.
 

Kövessen minket a Facebookon is!