Kultúra 2020. február 21. 12:00

Kiadvány a város meghatározó művészeiről

Képgaléria
Kiadvány a város meghatározó művészeiről
Még nyomdaillatot sugárzott a Félegyházi művészek nyomában címet viselő városi kiadvány, amikor azt bemutatta Rosta Ferenc alpolgármester a művelődési és szociális bizottság legutóbbi ülésén. A kiadvány megjelenéséről elmondta, hogy régi adósságát törleszti ezzel Kiskunfélegyháza. Ugyanis keveset tudunk azokról a művészeinkről, akikre méltón büszkék lehetünk. A bemutatott művészek közös jellemzője, hogy szülőhelyük komoly indíttatást adott munkásságukhoz, hiszen ideköti őket ifjúságuk, az alföldi táj.

Kiskunfélegyháza képzőművészeti körképe lüktető, pezsgő életet mutat napjainkban. Ennek kialakulása elsősorban a több évtizedes helyi hagyományoknak köszönhető, valamint a folyamatosan működő nyári alkotótáborok érdeme. Lényegében az 1950-es évektől számíthatjuk Kiskunfélegyházán a képzőművészeti történetünket. Azóta nagyon sok jelentős művész indult ebből a kisvárosból – írja a kiadvány bevezetője.

A leporelló Holló László, Szántó Piroska, Morell Mihály, Kovács Ferenc, Kolozsvári Sándor, Dulity Tibor, Móczár Károly, Faragó József, Bodor Miklós művészek, valamint a Holló László Képzőművész Kör munkásságát mutatja be röviden.

 

Kövessen minket a Facebookon is!