Helyi hírek 2020. február 21. 08:00

Fúrják az új kutat a strandon

Képgaléria
Fúrják az új kutat a strandon
E napokban is javában tart a Félegyházi Termál Parkfürdő területén az új hidegvizes kút fúrása. Az új kút a fürdő medencéinek vízellátását és a Zöld város zöldfelületeinek öntözését teszi lehetővé. A kútfúrás okáról és a munkálatok állásáról Kelemen József fürdővezetőt kérdeztük.

– Az országos kútkataszterben a B-165-ös számot viselő hidegvizes kutat 1986-ban fúrták meg abból a célból, hogy a fürdő medencéinek töltésére és a termálvíz hűtésére használják. 2010-től a kórház gyógymedencéinek vizét is ezzel a kútvízzel hűtik. Javaslatomra az így keletkezett, úgynevezett szürkevizet hasznosítják a város zöldterületeinek öntözéséhez – mondta el a fürdővezető. Tőle tudjuk azt is, hogy a kút teljesítménye kezdetben 2100 liter/perc volt, ami az évek alatt egyre kevesebb lett egyrészt a réteg vízadóképességének csökkenése, másrészt a kútszerkezet romlása miatt. 1993-ban a kútszerkezetet felújították. 174 és 300 méter között PVC idomokra cserélték az acélcsövezést, és a szűrőzést is a PVC idomokra szerelt réselt szűrőszerkezet végzi azóta. Ekkor már csak 1400 liter/perc volt a kút csúcsteljesítménye.

A 2014-2015-ös években már erőteljesen érzékelhető volt a kút fajlagos vízadóképességének csökkenése. Emiatt gyakran a hálózati vízről kellett pótolni a medencékből hiányzó mennyiséget, ami jelentős költségtöbblettel járt. A kamerás kútvizsgálat feltárta, hogy a szűrőzött szakasz 70 százalékán nem volt vízbeáramlás, mivel az alsó szűrőszakaszok eltömődtek. Ekkor a kút maximális teljesítménye 260 liter/perc volt. 2016-ban a szakemberek javaslatára savazással és kompresszorozással felújították a kutat, aminek következtében 900 liter/perc vízhozamra növekedett a vízadóképessége. Azonba két év múlva már ismét jelentkeztek a vízhozamproblémák, majd 2019-ben újra. Mindkét alkalommal elvégezték a savazással és kompresszorozással történő kúttisztítást, és közben a képviselő-testület döntött egy új kút létrehozásáról is.

A kútfúrás február 17-én megkezdődött, s jelenleg 30 méter mélységben tart. A kívánt, 300 méteres mélység elérését követően helyezik a szűrőrakatot a furatba, megfelelő mélységben elhelyezve a modern, Johnson-szűrőket. Várhatólag a nyári időszakban már az új kút vizével töltik fel a fürdők medencéit.

Szakemberek elmondása szerint a korábbi, mára elavult technológiával kialakított rétegvizes kutak körülbelül 30 évig életképesek. A félegyházi B-165-ös kút jelenleg 34 éves.

– A rétegvizes kutat úgy kell elképzelni, hogy egy 30-40 centiméter átmérőjű, szakaszosan szűkülő cső lenyúlik 300 méterre a talajba – magyarázza Kelemen József. – Ha nincs vízkitermelés, akkor már négy méter mélységben víz található a csőben, amikor elindul a víz kitermelése, a vízszint süllyedni kezd. Amennyiben a vízelvétel gyorsabb, mint a víz utántöltődése, a vízszint képes elérni a 41 méterre behelyezett búvárszivattyút is. A B-165-ös kútnál az volt a probléma, hogy a víz nem tudott beáramolni a kúttestbe, mivel a szűrők az alsó rétegekben eltömődtek. Ezt az eltömődést kellett néhány alkalommal megtisztítani, amire a kompresszorozásos, illetve a savazásos eljárást használják.

A kúttisztítás költséges eljárás, a folyamatosan fennálló kúteltömődés esetén gazdaságilag megtérülő beruházás egy új kút fúrása, nem beszélve arról, hogy a kúttisztítás során a fürdő medencéinek töltésére a drága, hálózati vizet kell használni – emlékeztet a fürdővezető.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Félegyházi Termál Parkfürdő területén február 17-én megkezdődtek az új hidegvizes kút fúrásának munkálatai, ami várhatólag március közepéig tart.
A munkálatok enyhe hanghatással járnak, amit a környékben lakók hallhatnak.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!


Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!