Kultúra 2020. február 21. 14:00

88 éves lett Grétsy László

Az Álljunk meg egy szóra! műsorvezetője visszavonultan él, de ma is aktív, cikkeket ír és folyóiratot szerkeszt.

Grétsy László nevét akkor ismerte meg az egész ország, amikor már nemcsak folyóiratokban, hanem előbb a Magyar Rádióban, a Magyarán szólva című műsorban, majd később a televízióban is foglalkozott a magyar nyelv hagyományaival, helyes használatával. Balázs Gézával és Vágó Istvánnal is volt közös műsora, de több saját műsort is vezetett.

Álljunk meg egy szóra! 

Az 1932. február 13-án született nyelvész legismertebb műsora a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! volt, amiben egy-egy szó, kifejezés helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjjal tüntették ki. 

Grétsy László 2019 júliusában azt mesélte a 
Story magazinnak, hogy Balázs Gézával rendszeresen találkozik, közös munkáik is vannak, de Vágó Istvánnal megszakadt a kapcsolata, csak időnként futnak össze egy-egy eseményen, és váltanak egymással pár szót. Ritkán ad interjút, 88 évesen visszavonultan, de aktívan él. 

 Ismeretlenek nem egyszer fordulnak kérdéssel hozzám, és továbbra is írok cikkeket, az Édes Anyanyelvünk című folyóirat felelős szerkesztője vagyok. Ráadásul több hobbim is van: olvasás, sakkozás, s módjával még tévézés is. Csak olyasmivel foglalkozom, ami örömet szerez  mondta a hetilapnak.

A napi rutinja évtizedek alatt keveset változott. Ma is hajnalban kel, a kollégáinak néha 5-kor küld e-mailt, nehogy később elfelejtse, aztán fél óráig tornázik: ő maga rakta össze a negyven gyakorlatból álló sorozatot, amin időnként csiszolgat. Egy órát a szabadban is mozog, a lakása környékén sétál.  


Messzebb csak két-három naponként merészkedem: szerkesztőségi ülésre, könyvbemutatóra, előadásra. Hetenként egyszer-kétszer hozzám jön valamelyik családtagom, kollégám, ismerősöm. 

A feleségét másfél évtizede, a fiát nyolc éve veszítette el, ami sosem múló fájdalom, de három lánya és az unokák valamelyike hetente meglátogatja, évente kétszer-háromszor pedig összegyűlik a népes család a kerek születésnapok megünneplésére. 


Három remek lányom hat, négy, kettes „leosztásban” tizenkét unokával ajándékozott meg. Idén azt az örömteli hírt kaptam két unokámtól is, hogy ismét tovább bővül a família. Ők egy-egy csemetével lesznek többen, én pedig ezáltal két dédunokával gazdagodom  osztotta meg az olvasókkal 2019 nyarán. 

Fotó: MTI - Czimbal Gyula

Videó: Álljunk meg egy szóra!
MTV - 1992. március 1.
Műsorvezető: Vágó István
Szakértő: dr. Grétsy László
Közremüködik: Kisfalussy Bálint

 

Kövessen minket a Facebookon is!