Helyi hírek 2020. február 22. 08:00

Súlyos betegségek megelőzésén dolgoznak a félegyházi háziorvosok

Súlyos betegségek megelőzésén dolgoznak a félegyházi háziorvosok
A lakosság egészségügyi állapotának javítása, az egészségben eltöltött évek számának növelése volt egyebek mellett a célja annak a tavaly év végén zárult kétéves programnak, aminek megvalósítására öt háziorvosi praxis fogott össze. Dr. Patkós Róbert háziorvos, szakmaki vezető szerint ez idő alatt ismét beigazolódott, hogy gondos prevencióval jelentős betegségek rizikójától lehet megszabadulni.

A programban három félegyházi felnőtt (dr. Bata Andrea, dr. Pakós Zoltán és dr. Patkós Róbert), egy félegyházi gyermek (dr. Ozvald Anna) és egy jászszentlászlói vegyes praxis dr. Faddi Zoltán) vett részt. Az európai uniós (EFOP) forrásból finanszírozott projektbe minden résztvevő orvosnak az általa képviselt praxis létszámának 20 százalékát kellett bevonnia. Ez többek között úgynevezett egészségállapot-felmérés elvégzését jelenti. Ennek eredményéről dr. Patkós Róbert elmondta: 1563 leszűrt egyénből 1100-nál a szűrt betegségek tekintetében nem merült fel veszélyeztetettség, 465 személynél pedig tovább kellett lépni a szolgáltatásban. Az egészségállapot-felmérés során a kardiovaszkuláris (szív- érrendszeri) és a légzőszervi daganatos betegségekre, illetve a csontritkulásra utaló jeleket, mentálhigiénés problémákra: depresszióra, szorongásra, pánikszindrómákra, demenciára hajlamosító tényezőket vizsgálták, és folyamatosan monitorozták a programban résztvevők táplálkozási szokásait és aktivitását is. Az ehhez kapcsolódó prevenciós szolgáltatásoknak köszönhetően jelentősen csökkentek az érintettekre jellemző veszélyforrások, amit számos látványos sikertörténet is igazolt. Például jelentős, akár több tízkilós testsúlytól szabadultak meg résztvevők a teljes életmódváltás következtében. A program részeként – a praxisközösség választása szerint – dietetikai és gyógytorna tanácsadásban is részesültek az érintettek lakóhelyükhöz közel, a szakellátó helyeken jellemző, akár több hónapos várakozási idő mellőzésével.

– A kétéves program legnagyobb eredménye a leszűrt 1500 ember, akiknek a legtöbb esetben hatékonyan tudtunk segíteni abban, hogy milyen változtatásokra van szükségük annak érdekében, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki valós betegség náluk. A projekt során alkalmazott preventív szemlélet jelentős szemléletváltást adott az alapellátásnak: a beutaló- és receptgyártásból álló háziorvosi tevékenységet egy megelőző, szűrésre és egészségnevelésre fókuszáló tevékenység váltotta fel. Úgy gondolom, hogy ennek tíz éven belül komoly, mérhető eredményei lesznek egyes betegségcsoportok előfordulásában, és az egészségügy finanszírozásában is – foglalta össze dr. Patkós Róbert. 

Így aztán idén január 1-jétől újabb program keretében képviseli ezt a szemléletet egy, a korábbihoz képest némileg átalakult praxisközösség. A Három generációval az egészségért című projekt elsődleges célja ugyancsak a lakosság általános egészségi állapotának a javulása, a prevenció eszközeivel élve. A célkorosztály a 40-65, illetve a 6-18 év közöttiek.



– Itt tudjuk a prevenciót leginkább „pénzre váltani”, ugyanis ha megtalálunk olyan jeleket, amelyek bizonyos betegségek előfordulását valószínűsítik a jövőben, és életmódváltással meg tudjuk előzni például egy szív- érrendszeri, vagy daganatos betegség kialakulását, a befektetett pénz, idő és energia sokszorosan megtérül. Ennek következtében távlatokban egyrészt csökkenhet a szakellátó intézmények túlterheltsége, csökkenhet a gyógyításra fordított összeg, emelkedhet az érintettek egészségben töltött éveinek száma – összegezte a várható eredményeket Patkós doktor.

A programban résztvevő praxisok: dr. Szemerédi László, dr. Farmasi Róbert és dr. Patkós Róbert, dr. Ozvald Anna és dr. Rádi Erika félegyházi gyermek háziorvosok, és dr. Faddi Zoltán, jászszentlászlói vegyes praxisa.

 

Kövessen minket a Facebookon is!