Kultúra 2020. február 23. 16:00

"A mostani gyerekeknél máshol van elhelyezve a csatlakozó"

Képgaléria
"A mostani gyerekeknél máshol van elhelyezve a csatlakozó"
– Keressük az új lehetőségeket, pályázatokat, hogy hatékonyabban találhassuk meg a gyerekekkel a hangot. Náluk már máshol van a csatlakozó. Lehet, hogy usb-ről, bluetooth-ról vagy wifiről működnek. Ahogy annak idején bennünket meg lehetett fogni, őket már ugyanazokkal a módszerekkel nehezebben lehet bevonzani, elvarázsolni. Ha a magyar művészetoktatásról beszélünk, akkor meg kell állapítanunk, hogy annak idején nagyon ki lett ez találva. Kodály szerint van az elméleti rész és a gyakorlati rész, a hangszer mellé oda kell tenni a zeneelméletet, különben elvérzik a dolog – mondta Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, hozzátéve: a sikeres oktatáshoz sok más tényező is szükségeltetik.

Saját bevallása szerint ő is azért lett szolfézstanár, mert meg akarta mutatni, hogy lehet ezt úgy csinálni, hogy közben a gyerek is élvezi. Meggyőződése, hogy kiváló pedagógusok kellenek ahhoz, hogy fenntartsák a gyerek érdeklődését, megtalálják a kapcsolódást a diákkal és ez a művészeti iskolában megvalósul.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy a közelmúltban egy pályázat keretében tesztiskolaként működtek, ami szintén az ismeret és gyermek kapcsolatának szorosabbá fűzését tűzi ki célul. A szolfézs segédanyagot a Zeneakadémiával közösen készítették egy pályázaton. Egy digitális felületről van szó, ahol az összes hangszeres tanár és egyéb művészetekkel foglalkozó pedagógus kérdéssorokat állíthat össze, összeválogathat elméleti dolgokat, ezeket hanganyagokkal, kottapéldákkal támaszthatja alá, így egy kicsit átfordítja a gyerek nyelvére az egészet. Ennek a tesztelésére került sor, amit az iskola tanulói nagyon könnyedén alkalmaztak. Remek dolgot lehet létrehozni a program által a gyermek számára, és nagy örömükre szolgál, hogy ennek részesei lehettek és az országban az első iskolaként láthatták ennek a módszernek a működését.

A Zeneakadémiával közös munka – egy 3 éve tartó pályázat – eredményeként frissült az iskola hangszerparkja, szakmai továbbképzéseken vettek részt a pedagógusok, valamint Neszmélyen táborozhattak 80 gyerekkel, összesen 3 alkalommal.

A programok tekintetében február 21-én pénteken Színházművészettel a tanítás szolgálatában címmel, színházi szakmai napra került sor. Márciusban két hangversenyre invitálják az érdeklődőket. Március 3-án Testvérek Hangversenyére kerül sor, ami már egy nagyon régi hagyomány. Az iskolába járó testvérpárok, rokonok állnak össze és játszanak az est folyamán. Ez mindig nagy kihívás a tanárok számára, hiszen a tudásszint nem egy a pároknál, össze kell finomítani a darabokat, hogy mindenki tudjon benne érvényesülni. Március 14-én, szombaton, Jótékonysági hangverseny lesz a Hidas Frigyes Alapítvány javára, ahol a művészeti iskola tanárai lépnek fel. Mindkét hangverseny 17 órakor kezdődik, szeretettel várnak mindenkit.

 

Kövessen minket a Facebookon is!