Helyi hírek 2020. február 23. 18:30

Pénteken Lovasi, szombaton blues – gazdag zenei hétvége Félegyházán

Képgaléria
Pénteken Lovasi, szombaton blues – gazdag zenei hétvége Félegyházán
Pénteken este Lovasi András, az egykori Kispál és a Borz valamint a Kiscsillag együttesek énekese, zeneszerzője állt a Móra Ferenc Művelődési Központ színpadán egy szál gitárral.

A közönség pályafutásának második, 2019-ben megjelent szólólemezének dalait hallhatta többek között. A Tűzijáték délben című albumon megtalálható dalok mellett a koncert elején felcsendült az ikonikus, Ha az életben című, 1998-as Kispál és a Borz dal, amely természetesen nem maradt hatástalan. Hallhattuk még a 2006-os Kiscsillag: Ha én lennék a szerelmed címűt és a 2009-ben megjelent, a Csík zenekarral közös remeket, a Csillag vagy fecskét.

A majdnem 2 órás koncert minden perce rendkívül erős hatású és elgondolkodtató volt, s bár a kötőszövegek humoros köntösbe voltak bújtatva, végig olyan érzésem volt, – mint Lovasi Andrással kapcsolatban bármikor – hogy az előadó mintha nem hinne a boldogságban. Egyes vélemények szerint a szólóalbum dalai egy nyugodt, középkorú előadóra vallanak, én ezzel vitatkoznék. Nekem a régi Lovasi volt, aki 52 évesen talán már nem akar végigugrálni egy koncertet, de mondanivalóját, általa kiváltott érzéseket tekintve, egyetlen gitárral is elérte azt a hatást, amit egy nagyzenekarral a háta mögött.  

Szombaton, Kiskunfélegyházán a bluesé volt a főszerep, hiszen a II. Forrás Pálinka és Blues Fesztivált rendezték meg, több helyszínen.

– Tavaly, az elsőként megrendezett fesztivál utózöngéje nagyon jó volt – mondta Sánta Zoltán, a Rocktár rendezvényszervezője. Most több zenekarral állították össze a műsort, összesen 8 koncertet láthatott a közönség, amelyek két színpadon, az Ágyúban, valamint a Rocktárban zajlottak. Ami érdekes, hogy nemcsak magyar blues zenészek érkeztek, hanem Spanyolországból is hallhatott a közönség előadókat. A Los Peligrossos Gentleman zenekarnál a soul és az r’n’b vonal is igen meghatározó.

Sánta Zoltán szerint a közönség minden korosztályból érkezik, mert a blues az egy olyan műfaj, amely fertőz fiatalt és idősebbet is. Véleménye szerint viszont a blues igazán kellő élettapasztalat birtokában élvezhető, így a fesztiválon inkább az érettebb korosztály jelenléte a jellemző.

Zakar Anita


Fotó: Patyi Zoltán és Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!