Kultúra 2020. február 28. 12:00

Könyvtársarok – Egy díva Kőbányáról

Könyvtársarok – Egy díva Kőbányáról
Karády Katalin nevét hallva először egy mély, búgó, bársonyos hang jut az eszünkbe. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikerét követően a fiatal színésznő az 1940-es években a férfiakat megigéző végzet asszonyává vált.

Idén kettős évfordulót ünneplünk, hiszen 30 éve 1990. február 7-én hunyt el New Yorkban és 110 éve 1910. december 8-án született Budapesten. Március 5-én, csütörtökön 17 órától rá emlékezve a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Szűts Tamás tart előadást Egy díva Kőbányáról címmel.



Viszonylag kevés megbízható könyv készült Karádyról. Három olyat ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek megtalálhatóak a városi könyvtárban. A filmszínésznő még 1941-ben megjelentette önéletrajzát. A meglepően őszinte, mindössze negyven oldalas Hogyan lettem színésznő? című írásában a kisebb csúsztatások, a fikciós mesék és a valóság fonódik egybe.



Király Jenő Karády mítosza és mágiája című gazdagon illusztrált képes albumát nagy örömmel lapozzák azok, akiket a magyar vamp arca vagy bármelyik filmje érdekel. Portrék, képes levelezőlapok, filmplakátok, fotók és magánfelvételek láthatóak a képmellékletben. Előtte egy tanulmány olvasható sztársága összetevőiről és jellegzetességeiről.



Kelecsényi László Kortársaink a filmművészetben című sorozat tagjaként megjelent könyvecskéje öt levelet tartalmaz, amelyek megszólítják a rajongókat, az utálókat, a kételkedőket és a közömbösöket, sőt, magát a művészt is. Ez a kis mű nemcsak életrajz, de egyúttal a Karády-jelenség története is.




 

Kövessen minket a Facebookon is!