• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Korábbi válogatott játékossal erősödött az Astra félegyházi stábja
Sport 2020. március 6. 09:00

Korábbi válogatott játékossal erősödött az Astra félegyházi stábja

Képgaléria
Korábbi válogatott játékossal erősödött az Astra félegyházi stábja
Tovább bővült az Astra HFC kiskunfélegyházi alközpontjának edzői stábja. Bozóné Rosta Eszter korábbi futsal válogatott játékosként és ötszörös NB I-es futsal magyar bajnokként kapcsolódott be a félegyházi gyermekek képzésébe, az utánpótlás nevelésébe.

A labdarúgás szeretete már egészen kiskorában kialakult Rosta Eszternél, szórakozás jelleggel gyermekként sokat focizott testvéreivel és barátaival. Szerencséjére a Batthyány Lajos Általános Iskolában olyan testnevelő tanára volt, aki támogatta abban, hogy lány létére játszhasson az iskola fiúcsapatában. Ez annak idején ritkaságnak számított, hiszen a labdarúgásra Magyarországon elsősorban férfi sportágként tekintettek, holott ekkor már Európában és világszerte is nagyon népszerű volt a nők körében.

A Móra Ferenc Gimnázium leány labdarúgócsapatával több korosztályos diákolimpiát, illetve számos tornát, bajnokságot nyertek. Ezeknek a sikereknek az elérésében hatalmas szerepe volt a gimnázium akkori testnevelő tanárának, Nagy Ferencnek. Eszter akkori csapattársa, Zentai Adrienn később ugyancsak sikeres labdarúgó pályafutást tudhatott magáénak. Együtt lettek ifjúsági válogatottak. Pályájuk összefonódott, hiszen együtt mentek el Szentesre próbajátékra, ahol az ország akkori legjobb csapata igazolta le őket. Öt évet töltöttek a „Kurca-parti város” együttesénél, ami alatt háromszoros NB I-es magyar bajnoki címet szereztek, illetve egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek.

Rosta Eszter egyetemista évei alatt Budapesten folytatta labdarúgó pályafutását, ahol a Vesta színeiben még kétszer sikerült bajnoki címet szereznie, illetve ekkor vehette fel a női futsal válogatott mezét is. Eközben több külföldi szereplésre volt lehetősége. Többek között focizott Görögországban, Tunéziában, Olaszországban, illetve többször kérték fel külföldön vendégjátékosnak. Szardínián részt vett egy „mini” női futsal „világbajnokságon”, amely meghatározó élmény volt focis pályafutásában. Ezek az évek alatt sok értékes tapasztalatot gyűjtött, amit szeretne továbbadni a fiatal félegyházi Astra játékosok számára.


– Hogyan kerültél az Astra HFC kiskunfélegyházi edzői csapatába?

Az Astra vezetőedzőjét, Dombó Jánost még akkor ismertem meg, amikor Pesten játszottam. Az akkori csapatomnál, a Vestanál volt edzőm. A tavalyi év végén kollégám Abonyi Péter – aki egyébként a másik edző az Astranál  kérésére vállaltam el az edzői posztot, amelyet régi ismeretségünk miatt Dombó János is támogatott. Bár edzői tapasztalatom még nem sok van, de három gyermekes anyukaként és tanárként bízom abban, hogy könnyen szót értek a gyerekekkel, a focista múltam pedig átlendít majd az esetleges technikai nehézségeken. Az eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy az óvodás korúaknak és a kisiskolásoknak nagy kedvük van focizni. Örömmel látom, hogy egyre több leány akar focizni, ami azt mutatja, hogy az a sztereotípia, hogy a foci fiús sportág, kezdi erejét veszíteni. A labdarúgást semmivel sem tartom durvább sportágnak, mint a kézilabdát, a kosárlabdát nem beszélve a vízilabdáról. A labdarúgás futsal ágát, amely a legközelebb áll szívemhez, kifejezetten lányos sportágnak tartom, hiszen ott elsősorban a technika számít, a szabálytalanságok miatt pedig kipontozódhatnak a csapatok. Kis túlzással mondhatjuk, hogy a futsalt nőknek találták ki.

Eszter az óvodásoknak a Constantinum Sportcentrumban, az U9-es, U11-es és az U13-as korosztálynak a Móra Ferenc Gimnáziumban tart edzéseket.

Az Astra HFC kiskunfélegyházi alközpontjában a legkisebbektől kezdve hozzávetőleg 90 igazolt játékos, azaz 90 kiskunfélegyházi fiatal játszik. Az ő képzésük az alapoktól indul és szorgalmas edzésekkel biztosított számukra a továbblépési lehetőség. Az Astra jól felépített (angol) klubmodellel rendelkezik, amely egyedülálló Magyarországon. A felnőtt csapat a női NB I-es magyar bajnokság történetének egyik legsikeresebb csapata, maga az Astra pedig a jelenkor egyik legsikeresebb egyesületének számít. Nem mellesleg a felnőtt csapat edzője, Dombó János a magyar női futsal válogatott szövetségi kapitánya is egyben.

Szeretettel várják az Astra egyesületébe a focizni vágyó lányokat és fiúkat!

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!