Helyi hírek 2020. február 27. 08:00

A mechanikus írógéptől az azonnali átutalásig

A mechanikus írógéptől az azonnali átutalásig
Morvai Szilveszter kilenc éve vezeti a félegyházi OTP fiókot, s ezzel – ha közvetve is – részese és alakítója számos helyi cég, vállalkozás, család pénzügyi döntéseinek. De vajon hogyan látja ő az ügyfelek bankolási szokásait, pénzügyi kultúráját, tudatosságát? Egyebek mellett erről is kérdeztük a bankfiók-vezetőt.

Hogyan és mikor kezdődött az OTP-s pályafutása?

– 1980. december 15-én léptem be először az OTP, akkor még Országos Takarékpénztár kapuján, azóta a bank munkavállalójaként dolgozom. 19 és fél éves voltam akkor, később, munka mellett szereztem felsőfokú végzettséget. Az első harminc évet Kecskeméten töltöttem, különböző beosztásokban. 2011. január 1-jén vettem át a félegyházi fiókot elődöm, Kis Ferenc nyugdíjba vonulása után, aki több évtizeden át volt a félegyházi pénzügyi élet meghatározó alakja. Örömmel vállaltam az új kihívást.

– Mi tartja itt ezen a pályán és ennél a cégnél ennyi ideje?

– Sohasem merült fel bennem komolyan, hogy elmenjek. A 40 év alatt hatalmas változáson ment keresztül az OTP és az egész ország: amikor elkezdtem a pályámat, egyszintű bankrendszer és egypártrendszer volt, pár évvel később alakult ki a kétszintű bankrendszer, és megjelentek a kereskedelmi bankok. Ami leginkább itt tudott tartani, az a szakma folyamatos megújulása. Annak idején a legmagasabb szintű támogató eszközök a mechanikus összeadó és írógépek voltak. Fontos mérföldkő volt az integrált számlavezetési rendszer 1995-ös bevezetése, jelen pillanatban pedig a digitalizáció határozza meg a mindennapjainkat. Folyamatosan alkalmazkodni kell az élet, a gazdasági környezet, a jogszabályi háttér változásaihoz. A legújabb kihívás az azonnali átutalási rendszer március 2-i elindulása, ami hatalmas változás lesz számunkra, és az ügyfelek számára is.



– Hogyan változott ez idő alatt az emberek pénzügyi kultúrája?

– Aki a bankszférában a szakmájára hivatásként tekint, az küldetésének tartja az ügyfelek pénzügyi kultúrájának folyamatos fejlesztését. Az elmúlt négy évtized alatt nagyot léptünk előre. A fiatalok egyre nagyobb aránya rendelkezik már bankszámlával, sok családban előre gondolnak a lakáscélú megtakarításra, a nyugdíj előtakarékosságra, de ez még egyáltalán nem tekinthető általánosnak. A takarékosságra nevelés és a pénzügyi tudatosság terén sok még a teendője a családoknak és az oktatásnak is.

– Ön apaként hazavitte a családba ezt a szemléletet?

– Négy gyerekem született, 1986-ban a legidősebb, az egyetlen fiú, és 1997-ben a legkisebb leány. Úgy tűnik, hogy ő fog a legközelebb kerülni az én szakmámhoz, jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetemen pénzügy-számvitel szakon tanul, és adótanácsadó szeretne lenni. A többiek más területeken dolgoznak. Igyekeztem a gyakorlati pénzügyi ismereteket a gyermekeim életének részévé tenni. Korán rendelkeztek bankszámlával, arra kapták a zsebpénzüket és nyári munkák alkalmával a fizetésüket. Bankkártyával tudtak fizetni, és arra ösztönöztem őket, hogy nagyobb céljaikra takarítsanak meg a pénzükből. Folyamatosan tanítottam és biztattam őket a digitális csatornák használatára, az internetes és mobiltelefonon keresztüli bankolásra. Én nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek a családban találkozzanak a költségvetési szemlélettel, és azt saját döntéseikben alkalmazzák: gondolják végig, hogy milyen bevételeik lehetnek akár zsebpénzből, diákmunkából, mit szeretnének megvásárolni, és az mennyi idő alatt, milyen feltételek mellett lehetséges. Ha ezt megtanulják gyerekként, sokkal könnyebben tudnak majd olyan fontos helyzetekben jó pénzügyi döntéseket hozni, mint például a lakásvásárlás, építkezés.

– Milyen manapság a hitelfelvételi kedv és a visszafizetési morál?

– Jelenleg az ingatlan és a fogyasztási hitelek tekintetében is növekedést tapasztalunk. Mi, banki alkalmazottak annyit tudunk tenni – legyen szó hitelről, vagy befektetésről –, hogy felelős hitelintézetként eljárva felhívjuk az ügyfelek figyelmét a kockázatokra. De a döntést mindig az ügyfél hozza meg.

– Milyen szerepet tölt be a félegyházi OTP bankfiók a térség életében?

– Vállalkozói ügyfelekkel és lakossággal egyaránt foglalkozunk, elég komoly hatásuk van a félegyházi kistérség pénzügyi és gazdasági életére. Sokat változott az ügyfélkör, az ügyféligények és a környezet is amióta idejöttem. Jelenleg négy fiókja van az OTP Banknak a városban, és láthatóan egyre gyakoribb az elektronikus banki termékek és szolgáltatások igénybevétele, ezek fejlesztésében is élen jár a bank. A rendszerváltás óta az OTP az önkormányzat számlavezetője, ami számunkra nagy megtiszteltetés és nagy felelősség is. Sok helyi vállalkozás tisztelt meg bennünket azzal, hogy számlavezetőjük és egyben hitelezőjük lehetünk, de a lakossági ügyfelek tekintetében is a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezünk. Ez a bizalom a teljeskörű termék- és szolgáltatáskínálatunk mellett annak is köszönhető, hogy tanácsadó kollégáim minden esetben arra törekednek, hogy ügyfeleinket éppen aktuális élethelyzetükhöz illeszkedő, személyre szabott pénzügyi megoldásokkal, illetve tanácsadással segítsék. E mellett kollégáinkkal, akik közül sokan szintén hosszú ideje dolgoznak velem együtt, a bankfiókon kívül is aktív részesei vagyunk a város életének. Rendszeres támogatói vagyunk a város kiemelt kulturális rendezvényeinek, társadalmi szerepvállalás keretében pedig tavaly például a Családok Átmeneti Otthonában szerveztünk gyereknapot a dolgozóinkkal együtt.



– Milyen célokat, terveket tűzött ki maga elé a következő időszakra szakmai és magánéletében?

– Szakmai terveim nem változtak az elmúlt tíz évben. Amikor ezt a feladatot elvállaltam, azt mondtam, hogy én innen szeretnék nyugdíjba menni. Ezt továbbra is fenntartom. Remek munkaközösségben dolgozhatok itt. A félegyházi fiók korábban is jó eredményeket ért el, ezt az örökséget igyekeztem megtartani és továbbfejleszteni, az itt lakók és a vállalkozói ügyfelek bizalmát megtartani. Munkánkat igazolja, hogy 2018-ban elnyertük a Kiváló Bankfiók címet, 2019-ben pedig megkaptam az OTP Bank egyik legrangosabb elismerését, a Fáy András díjat. A szabadidőmben sokkal kevésbé vagyok tervező típus, mint a munkában. Szeretek különböző sporteseményeket látogatni, kirándulni a természetbe, városokat látogatni… ha jön egy lehetőség, akkor élek vele.

 

Kövessen minket a Facebookon is!