Helyi hírek 2020. február 27. 16:00

Szén-monoxid-mérgezések – a tragédia elkerülhető

Képgaléria
Szén-monoxid-mérgezések – a tragédia elkerülhető
A fűtési szezonban gyakran beszélünk a szén-monoxid-mérgezés veszélyéről és a mérgezések elkerülésének lehetőségeiről. Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy, katasztrófavédelmi szóvivő megkeresésünkre elmondta, hogy napjainkban gyakoribb a szén-monoxid-érzékelők használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt.

Kovács Andrea kiemelte, hogy a megfelelő szén-monoxid-érzékelő nagyon sok esetben mentett már életet. A katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken megtalálható azoknak a készülékeknek a listája, amelyek megbízható, megfelelt besorolás alá estek.

https://katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2020-01/68193.pdf

Fűtési szezonban a szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében a fűtési technológiától függetlenül nagyon fontos a fűtőeszközök, kémények rendeltetésszerű használata, karbantartása, műszaki felülvizsgálata és emellett a lakás megfelelő szellőzése. Fontos tudni, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök, mint a kandalló, szieszta kályha, a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek használatakor még rendkívül hideg időjárás esetén is gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlásról, mert ennek hiányában rövid időn belül veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid. A színtelen és szagtalan mérgező gáz jelenlétét csak megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelő tudja jelezni, amit a tüzelő-, fűtőberendezés közelében célszerű elhelyezni.

A fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata.

Szakkereskedelem és tanácsadás

A katasztrófavédelem által megfelelőnek nyilvánított készülékek megvásárolhatók a Páll Fűtéstechnika Kft. üzletében Kiskunfélegyházán, a Bajcsy u. 49. szám alatt. A víz-, gáz-, fűtéstechnika szakkereskedés mellett az öntözés- és légtechnika, gázkészülékalkatrész-forgalmazás, szaktanácsadás a vállalat fő profilja. Érdemes szaktanácsért is hozzájuk fordulni, hiszen szerelők tekintetében is kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, így speciális problémákat is hamar orvosolni tudnak.

Az idén 15 éves kiskereskedelmi vállalat ügyvezetői, Pállné Dakó Eszter és Páll Dénes elmondták, náluk a minőség a legfontosabb. Ez vonatkozik a többi termékükre is. Nem a legolcsóbbat szeretnék eladni, hanem a legmegbízhatóbbat. A náluk forgalmazott szén-monoxid érzékelőknek 6 év élettartama van, akkumulátorral működnek, így nem igényelnek semmiféle elektromos csatlakoztatást. Magyar nyelvű tájékoztatás alapján, követve az utasításokat a beüzemelés könnyedén megy. Javasolt az elhelyezése például a hálószobában, fejmagasságban, az éjjeli szekrényen.

Az ügyvezetők megerősítették, hogy a kampányoknak is köszönhetően sokkal több készüléket értékesítenek, mint korábban, amelyekről készséggel adnak tájékoztatást a Páll Fűtéstechnika szakemberei. Keressék őket bizalommal!

(X)

 

Kövessen minket a Facebookon is!