Helyi hírek 2020. február 25. 16:00

A kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg Kiskunfélegyházán

Képgaléria
A kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg Kiskunfélegyházán
A kommunizmus áldozataira emlékezve a városi könyvtárban avatták fel Tormay Cécile emléktábláját, február 25-én. A dombormű elhelyezését Dinnyés Gyula kezdeményezte és támogatta anyagiakkal. Józsa Gábor alkotásának mészkőalapját Bozóki István készítette. Az alkotást a támogató Dinnyés Gyula és Rosta Ferenc alpolgármester leplezték le. A leleplezést követően a városháza dísztermében dr. Bodnár Zalán, a Károli Gáspár Egyetem docense tartott előadást középiskolásoknak Gulag Gupvi – magyarok a szovjet lágerbirodalomban címmel. Az előadás után a megemlékezők a vasútállomás előtti Návay-emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg az áldozatokról.

Dr. Bodnár Zalán a rendhagyó történelemórán elmondta, hogy a magyar területekről nagyjából egymillió embert hurcoltak el, akiknek kétharmada katona, egyharmada civil volt. Ebben az időszakban jelentek meg a Haditudósító Vöröskeresztes lap kiadványai, amelyek az elhurcoltak sorsáról és halálozásáról voltak hivatottak tájékoztatást adni. A táborokról, az ott történtekről évtizedekig senki nem mert beszélni. Magyarországon Közép- és Kelet-Európában elsőként döntött az Országgyűlés arról, hogy február 25-e legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Az emléknap időpontja azért február 25-e, mert 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, és megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.


Az 1997-ben Párizsban megjelent, hat szerző által jegyzett A kommunizmus fekete könyve kutatások és becslések alapján világviszonylatban mintegy 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát. A világ számos pontján – Prágától Budapesten át Washingtonig – állítottak már emlékművet a kommunizmus, illetve a totalitárius rendszerek áldozatainak.

Kiskunfélegyházán Návay Lajost 1919. április 29-én, a Tanácsköztársaság idején gyilkolták meg a pályaudvaron Návay Ivánnal és Szentes főjegyzőjével, Kiss Bélával együtt. A tiszteletükre állított emlékművet 2014-ben emelte a város. A félegyháziak a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján minden évben koszorúzással emlékeznek  meg az  áldozatokról. 


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!