Egészségügy 2020. február 26. 18:00

Stresszkezelés, avagy relaxálni jó!

Képgaléria
Stresszkezelés, avagy relaxálni jó!
A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár ezúttal is egy nagyon színvonalas programnak adott helyszínt. Kis Adelina pszichológus, a félegyházi Egészségfejlesztési Iroda meghívásának eleget téve közérthetően beszélt a mindennapjainkat érintő és befolyásoló stresszhelyzetekről február 25-én, a Hattyúházban.

A stressz eleinte egy orvosi kifejezés volt, amit a hétköznapi szóhasználat is átvett a feszültség és az idegesség mértékének kifejezésére. A tartós stressz során az erőforrásaink elhasználódnak, gyakoribbá válnak a megbetegedések, a figyelmetlenségekből eredő balesetek. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy a stressz a betegségek okozója, csak annyit jelent, hogy hajlamosító tényezőként említhetjük. Minden életkornak megvan a maga stresszforrása. A felnőttek esetében ezek a munkahelyi események, párkapcsolati krízisek, anyagi kihívások. A gyermekeknél ez az iskola és a közös játékokból kialakuló nézeteltérések – ecsetelte a pszichológus.

Azt is megtudhattuk, hogy a stressz nem csak rossz lehet, hanem jó is. Ilyen helyzet egy gyermek születése, egy házasságkötés.  Ilyenkor a testünk örömmámorban úszik, fokozódik a jólét érzése. A rossz dolgok azonban kiválthatnak belőlünk szorongást, nyugalmatlanságot, belső konfliktusokat. Ebben a helyzetben a szakember szerint az a legcélravezetőbb, ha olyan dolgokkal foglaljuk le magunkat, amelyekben örömünket leljük. Ezek mellett a relaxáció és a meditáció is segítség lehet. Igyekezzünk minél több időt a szabadban tölteni, átmozgatni testünket egy általunk választott és szeretett mozgással.

Az előadás legvégén Adelina bevonta az egész hallgatóságot egy közös relaxációba.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!