Helyi hírek 2020. február 27. 10:00

Megmetszették a főtéri liliomfákat

Képgaléria
Megmetszették a főtéri liliomfákat
Kibontották a kötözésből, és megmetszették a főtéri magnóliákat. A városháza előtti tér különleges hangulatú, egyedi sétányán így már zavartalanul pattanhatnak ki a rügyekből a párjukat ritkító virágok, visszahozva Félegyháza ligetes hangulatát.

Nagy Ágnes városi főkertész elmondta, hogy ezek a többtörzsesre nevelt liliomfák igazi kuriózumnak számítanak nem csak formájuk, de méretük miatt is. Ritkaságszámba megy, hogy ilyen koros, akár 15-20 éves növényként telepítsék őket. A félegyháziak szerencsések, mert ennek köszönhetően nagyon korán élvezhetik azt a látványt, ami világszerte oly népszerűvé tette a magnóliát.

Szállítás előtt a sérülések elkerülése érdekében összekötözték a növényeket, és a telepítés, az esetleges havazások negatív hatásait kivédve mostanáig nem is bontották szét. Most azonban, hogy elkészült a burkolat, beültették a környező zöldfelületeket is, kibontották és megmetszették az itt-ott már virágjukat is megmutató liliomfákat.

A szakember hozzátette azt is: a félegyházi főtérre azért ezek a többtörzsű példányok kerültek a megszokott, teljesen feltisztított, kissé művi fa formájúak helyett, mert az egész Zöld város karakterének középpontjában a természetközeliség áll. Mivel azonban a több törzs oldalsó hajtásokat nevel, a liliomfák viszont a gyalogos közlekedéssel érintett területen kaptak helyet, metszéssel feltisztították olyan magasságban, hogy lehessen közöttük közlekedni úgy, hogy a ligetes facsoport hatása élvezhető legyen. A fa egészségi állapotát és növekedését a metszés a későbbiekben nem befolyásolja.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!