Helyi hírek 2020. március 2. 12:00

Enyhe tél – kevesebb méz?

Képgaléria
Enyhe tél – kevesebb méz?
Tudjuk, hogy az enyhe tél a mezőgazdaságnak sem kedvez. Az idei tél pedig egy-két zimankósabb napot leszámítva, nem bizonyult nagyon zordnak. A méhek életritmusába is zavar keletkezik, ha nem elég hideg a tél. A méhanyák a tavaszias időben korábban kezdték el a fiasítást, vagy le sem álltak vele, így a méhcsalád élősködője, a varroa atka is könnyebben áttelelhet. Ez pedig betegségekhez és méhpusztuláshoz vezethet.

Kiss József, gátéri őstermelő 2 méhcsaláddal kezdte 2006-ban, most 80 család van a birtokában.  Véleménye szerint a tömeges méhpusztulás nem köthető csupán csak egyetlen tényezőhöz, több együttható jelenléte esetén következik be: paraziták, vegyszerterhelés, időjárási körülmények, vírusok.

– Ha rendes tél lenne, az lenne az ideális – mondja Kiss József. A nap-éj egyenlőség alapján tájékozódnak a méhek, nyilván az évszakok eltolódása, megváltozása zavart okoz náluk is.

Idén február elején és végén volt már olyan idő, hogy a méhek tisztuló repülést tudtak végezni. Ez gyakorlatilag az ürítést szolgálja, hiszen egész télen mellőzik ezt a tevékenységet. Ilyenkor már be lehet tekinteni a méhésznek a kaptárba, hogy van-e élelemprobléma vagy bármilyen rendellenesség, ami miatt szükséges beavatkozni – folytatja.

A méhész figyelme a legfontosabb tényező. Szerencsére az Országos Magyar Méhészeti Egyesületen keresztül támogatások is igénybe vehetők, illetve várhatóan jövőre már személyi jövedelemadó mentességet élveznek majd a méhészeti termékekből származó bevételek is. Az ágazat bajban van, és ez óriási segítség lehet majd.

Kiss József számára valóságos szerelem a méhészkedés. Aki szeretne ezzel foglalkozni, annak azt tanácsolja, hogy mindenképpen kicsiben kezdje és legyen jó adag elszántsága. Annak pedig egyáltalán nem javasolja a méhészkedést, akit csupán a pénz vezérel.

Mi pedig méh- és mézszerető állampolgárként annyit tehetünk az ágazat érdekében, hogy minél több fát, virágzó növényt ültetünk idén tavasszal és mostantól csakis termelőtől vásárolunk mézet.

Z. A.


 

Kövessen minket a Facebookon is!