Helyi hírek 2020. március 1. 16:00

Anita, a női vőfély

Anita, a női vőfély
Véleményem szerint lezárt szerelmekből mindig tanul az ember lánya valamit. Így volt ez Pintér Anitánál is, aki egykori párja hatására lett női vőfély. Nagyon sok mulatságban, találkozókon vettek részt, ahol megfigyelte, hogyan dolgoznak a vőfélyek, mindig hajtotta a kíváncsiság a szakmát illetően.

A Wikipédia szerint a lakodalmakon a jó hangulat egyik elengedhetetlen felelőse volt a vőfély. A képeket végignézve pedig kétség nem férhet hozzá, hogy ezt a titulust csak és kizárólag férfi birtokolhatta. Erre cáfolt rá Anita, aki bevallja, hogy nem indult azért olyan könnyedén ez az egész.

4 évvel ezelőtt ismerősök kértek segítséget tőle, mert nem találtak vőfélyt. Ekkor ajánlották neki, hogy csinálja meg ő. Végül másodmagával elvállalta a lakodalmat, ahol már komolyabb szerep jutott Anitának. A következő év már 3 lakodalmi munkát tartogatott neki.

Voltak, akik nem hittek benne. 

– Azt mondták, hogy nem fog menni, hiszen tudták, hogy milyen vagyok, hogy félek mindentől és majd besülök – emlékszik vissza Anita. Megcsináltam. Nagyon jól sikerült.

– Én mindennek utánanéztem – folytatja. – Amihez már végképp nem találtam anyagot, ott vőfélyek segítettek. Bújtam az internetet, bújtam a vőfélykönyveket, írtam magamnak a verseket kikérőkre, vacsora beköszöntőkre, mindenre. Amire verset kell mondani, arra mindenre megvan az anyagom. Folyamatosan gyűjtök hozzá, hogy mindig tudjak valami újjal is előállni.  

Anita a hagyományos vonalat képviseli, semmiképpen nem szeretné, ha ceremóniamesternek hívják. A jól bevált, zenekaros mulatságok híve, a mai modern lakodalmakon nem is vállal hangulatfelelős szerepet. Állítása szerint nem volt soha gond abból, hogy nőként folytat ilyen tevékenységet, szeretettel fogadta a szakma.

– Nem volt nagy sikerélményem sosem. Mindig csak valaki keze mellett dolgoztam és úgy éreztem, hogy nem vihetem semmire. Ezért van bennem ez a félsz mindig. Viszont minden egyes szereplés után elgondolkodom, hogy miért is voltam ennyire megalázkodva? Miért is féltem ennyire? Hiszen ki tudok állni, meg tudok nyilvánulni és tudok határozott lenni. Nagyon féltem sokszor a reakcióktól, de mindig pozitív visszhangok jöttek vissza – mondta Pintér Anita.

A hagyományos esküvők tekintetében nagyon pozitív. Biztos benne, hogy mindig lesz olyan réteg, aki a vőfélyes, zenekaros, versikés, mulatós lakodalmakat részesíti majd előnyben.

Kérdésemre, ami arra irányult, hogyan látja magát 10 év múltán, így válaszolt: – Remélem, számos lakodalmat tudhatok magaménak és jóval nagyobb tudást, mint amivel most rendelkezem. Ez mindig gyarapítható, hiszen akár 100 verset is el lehetne mondani egy pörkölt beköszöntéskor. Bízom benne, hogy még többet tudok majd ebből kihozni.

 

Kövessen minket a Facebookon is!