Egészségügy 2020. március 7. 08:00

Szívügyünk...

Szívügyünk...
Ez év elején megdöbbenve ért mindenkit a hír, hogy Gesztesi Károly, 56 éves korában váratlanul elhunyt, halálát valószínűleg infarktus, szívmegállás okozta. Hirtelen tragédiája felhívta figyelmünket a szívbetegségekre.

Dr. Nagy Andrással, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgetett a drinfo munkatársa, Nagyné Szigeti Dóra, szívügyeink kapcsán.

– Előfordulhat-e hirtelen szívhalál minden előjel nélkül, akkor is, ha teljesen egészségesnek, problémamentesnek érezzük magunkat?

– Sajnos a hirtelen szívhalál sok esetben a szívbetegség az első jele. Egy bizonyos életkor felett mindenkinek javasolt évente bizonyos szűrővizsgálatokon átesni. Ez általánosan 50 éves kor felett indokolt, akinek viszont halmozottan van a családban kórelőzménye, például súlyos koszorúér-betegség, halmozott cukorbetegség, egyéb hajlamosító tényező, nekik már 40 éves kortól érdemes időnként szűrővizsgálatokon megjelenni. Amennyiben időben elkerül egy képzett szakorvoshoz, nagy valószínűséggel a kifejlődő betegségnek a még beteg számára sem nyilvánvaló jelei felbukkannak, és van idő közbeavatkozni.

– Milyen jelekre figyeljünk fel?

– A legfontosabb tényező, visszautalva a szűrővizsgálatok fontosságára, az hogy milyen a vérnyomásom, ez legyen 140/90 alatt, milyen a koleszterin szintem, ez legyen 5 alatt, legyen normális a vércukor értékem, vagyis 6 alatt. E mellett fontos, hogy ne legyek elhízva, ne dohányozzak. Ha ezek a tényezők rendben vannak, akkor nyugodtabb lehetek, ha ezek közül bármelyik fennáll, akkor orvosi segítségre van szükség.

– Milyen tünetek jelenthetik elsősorban, hogy gond lehet a szívünkkel?

– A tünet lehet elsősorban terhelésre jelentkező mellkasi nyomásérzet, mintha ráülnének a mellkasomra, mintha égne a mellkas, ez társulhat esetleg légszomjjal. Különösen jellemző, hogyha ezek a tünetek leginkább terhelésre jönnek elő, például korábban gond nélkül felmentem a 3. emeletre lépcsőn, most az első forduló után meg kell, hogy álljak. Természetesen még fenyegetőbb, ha ezek a tünetek nyugalmi állapotban jelentkeznek.

– Mit tehetünk szívünk érdekében?

– Mindenképpen vegyünk részt rendszeres szűrővizsgálatokon, figyeljük vérnyomásunkat, vércukor és koleszterin értékeinket. E mellett nagyon fontos az életmódbeli szokásaink átértékelése, hiszen ezzel tehetünk a legtöbbet szívünkért. Helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, alkohol és dohányzás elhagyása. Ezzel egyébként nemcsak szívünknek teszünk jót, de ha más szakma képviselőit megkérdezzük, például az onkológusokat, ők is egyetértenek velünk abban, hogy ha valaki betartja ezeket az egyszerű szabályokat és odafigyel életmódjára, a halálozásért felelős betegségek több mint 2/3-a ellen tett sokat.
 

Kövessen minket a Facebookon is!