Helyi hírek 2020. március 9. 08:00

Szakember vezette gyász- és veszteségfeldolgozás Félegyházán

Szakember vezette gyász- és veszteségfeldolgozás Félegyházán
Harmadik alkalommal szervezi meg a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda a gyász- és veszteségfeldolgozó csoportját. Március 26-ától, kétheti rendszerességgel, csütörtöki napokon 17 és 18.30 között a Móra Ferenc Művelődési Központban tartják a foglalkozásokat.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai nagy eredménynek könyvelik el, hogy eddig már kétszer sikerült a szakember vezette gyászfeldolgozó csoportot elindítani. Akik eddig részt vettek rajta, nagyon pozitív visszajelzéseket adtak, sokat segített nekik a veszteség feldolgozásában az, hogy a sorstársaikkal tudtak ezekről a témákról beszélgetni. A családias, meghitt hangulatú csoportba minden olyan ember jelentkezhet, aki bármilyen veszteséget átélt. Ez a szeretett személy vagy munkahely elvesztése, lehet költözés miatti veszteség vagy párkapcsolat felbomlása. Ezek mind előidézhetnek gyászfolyamatokat.

Modok Ágnes pszichológus, az Egészségfejlesztési iroda mentálhigiénés csoportvezetője hangsúlyozta: – Ezeknek az átdolgozásához jó, ha van segítség. Talán ez is azért nehéz, mert tabunak érzik az emberek. Nehéz a saját problémájukról beszélniük. Ha a gyász nagyon hosszan elhúzódó és rendkívül mélyen érinti az életvitelét az egyénnek, akkor ez már túlmutat azon, ami még testi-lelki egészségkárosodás nélkül elviselhető. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni. Az eddigi csoporttagok között egy nagyon erős összetartás alakult ki, rendkívül sokat segített a részvevőknek, hogy olyan emberekkel lehettek, dolgozhattak együtt, akik hasonló szituációban vannak, hasonló történéseken mentek keresztül. Jó volt azt látni a foglalkozásvezetőnek, hogy a kezdeti befelé fordulás, szomorúság és a sok sírás helyett a végén a veszteség elfogadása és átdolgozása volt az uralkodó.

A pszichológus elmondta, hogy ezek a foglalkozások mélyebb terápiára nem alkalmasak, de a 6-8 alkalommal történő tanácsadás nagyon sokat tud előrelendíteni a kliensek életén. Véleménye szerint a változás szemmel látható a kezdeti alkalmakhoz képest a csoportfoglalkozások befejeztével. Egyéni pszichológiai tanácsadásra lehetőség nyílik, amelyről bővebb felvilágosítást az iroda elérhetőségén (76/562-094) kérhetnek.


A gyászfeldolgozó csoportban való részvétel díjtalan. Érdeklődni, jelentkezni Szívós Péterné Lídiánál lehet a 70/337-5887-es telefonszámon.
 

Kövessen minket a Facebookon is!