Helyi hírek 2020. március 10. 16:00

Csúfolnak a suliban!

Csúfolnak a suliban!
Egyre több túlsúlyos gyermek van, a fejlett világ 21. század jellemző betegsége a gyermekkori elhízás. Az elhízott gyermekek számos egészségügyi és mentális problémával kell együtt éljenek, így szülőként fontos az állapot időben történő felismerése, és az életmódváltás lehetőségének biztosítása.

Az elhízás okairól, az ezzel kapcsolatos lelki egyensúly megtalálásáról beszélgetett Nagyné Szigeti Dóra, a drinfo munkatársa Csernák Krisztina pszichológussal.

Az elhízás kóros állapot, ami minden életkorban odafigyelést, kezelést érdemel. Az elhízott kisgyermek plusz kilói miatt ügyetlenebbül mozog, később az iskolában csúfolják is emiatt, így egyre kevesebbet fog mozogni, ami csak az újabb kilók felszedésének kedvez. Az elhízás azonban nemcsak esztétikai és lelki probléma, számos komoly betegség okozója is.


– A gyermekkori elhízás hajlam vagy inkább a rossz szülői minta oka?

 A gyermekkori elhízásra komplex folyamatként kell tekintenünk. Sok múlhat a genetikán, az „alkati” adottságokon. Az aktuális testi folyamatok (pl. hormonrendszer, endokrin rendszer) nem megfelelő működése is felelős lehet a túlsúlyért. Ha ezen tényezők hatását kizárni, vagy megfelelő terápiával minimalizálni tudjuk, de a túlsúly továbbra is tartósan fennáll, a szülői minta fokozott fókuszt kap.

– Miben hibás a szülő? Miért nem érzi sok szülő betegségnek, problémának az elhízást?

 Valóban fontos az ok-okozati tényezők feltárása, de nem célunk hibást keresni. Segítségkéréskor mind a gyermek, mind a szülő érzékeny állapotban van. Ha egyértelmű is a negatív minta, fontos, hogy ne éreztessük, ne keressünk hibást. A cél annak együttes felismerése, hogy gond van, és ezen - tudatossággal, fegyelmezettséggel, és kemény munkával- lehet változtatni.

Gyakran előfordul, hogy a szülő is túlsúlyos, tehát a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód tekintetében a gyerek együtt „mozog” vele (mintakövetés). A változtatás egyik kulcsa a szülő. Fontos szerepe lesz az ételkészítés, a szabadidő koordinálása, és a motiválás terén. Együtt könnyebb.


– Unalom, stressz gyerekkorban. Mennyire járulnak hozzá a problémához?

 Nagymértékben. A stressz, az unalom, a félelem, a harag - sőt, az erősen pozitív érzések is - olyan érzelmi állapotok, melyekre sokszor túlevéssel válaszolhatunk. E „fájdalomcsillapítók”, „érzéstelenítők” használata megoldási stratégiaként rögzülhet, „mellékhatásként” pedig plusz kilók jelennek meg.

– Ha felismerjük szülőként, hogy gyermekünk meghízott, mi a megoldás? Fogyókúra, életmódváltás?

 A fogyókúra csak időleges: hetekben, maximum hónapokban gondolkodik, kötött rendszert nyújt és kíván is meg, személytelen. Gyorsan mehetnek le a kilók, de hiányállapot alakul ki, amit a program letelte után a szervezet drasztikusan „visszavesz”. Ez a jojó-effektus. Tapasztalatom szerint a tartós sikert egy jó alapokon nyugvó, személyre szabott életmódváltás hozza meg, melyben a helyes táplálkozás, a megfelelő mozgásforma és a lelki tényezők kezelése együttesen valósul meg.

– Konkrétabban mi az, amin változtassunk, hogyan segítsünk gyermekünknek?

 Étrend tekintetében konzultáljanak dietetikussal, táplálkozástudományi szakemberrel, határozzák meg, mely metódus alapján (pl. szénhidrát, kalóriaszámolás) szeretnék beindítani a súlyvesztést, és e vezérelvek szerint állítsanak össze egy listát a gyermek kedvenc ételeiből. Helyettesítsék egészséges termékekkel, alapanyagokkal az étkezést. Nem a megvonás, hanem a helyettesítés, s ezáltal egy élhető rendszer kialakítása a cél.

Fontos és elhagyhatatlan a mozgás. A heti öt testnevelés óra önmagában jó alapot ad. Ha van még hozzá a gyermeknek kedve, huzalma, egy-egy plusz mozgásos foglalkozást még hozzá lehet tenni. A legjobb viszont az, ha a hétvégi családi programokat kötjük össze, formájuk közös élménnyé (pl. kerékpártúra, úszás, séták, kirándulások)

A lelki tényezők tekintetében pedig vegyük górcső alá a transzgenerációs hagyományokat, intelmeket, családi étkezési szokásokat. Milyen szlogeneket, intelmeket hoztunk őseinktől a táplálkozásra vonatkozóan? Mit „szabad” és mit nem? Hogy és hol „illik” étkezni? Hogyan vásároljunk? Mi történjen a maradékkal? Mindemellett melyek azok az érzelmi-, és lelkiállapotok, amikor többet eszünk a kelleténél?


– Manapság nehéz ellenállni a hatalmas kereskedelmi kínálatnak. Rohanó világunkban könnyen elérhetően a gyorskaják, ínycsiklandó édességek. Testmozgás helyett pedig csábít a televízió, tablet és telefon. Könnyebb egészségtelenül élni?

 Látszólag igen, de mindez nagyon megtévesztő. Gyorskajákat fogyasztani könnyebb, elérhetőbb. Megvan az ára: a fast food szervezetünk számára nagyon megterhelő, egészségtelen, éhségérzetünk hamar jelentkezik. Szeretném azt a tévhitet is eloszlatni, hogy az életmódváltás drágább, mint a hagyományos étkezés. Valóban, adott alapanyagok akár a kétszeresébe is kerülhetnek, de ha webáruházból rendelünk, vagy bio boltban vásárolunk, nem kerül annyi szükségtelen dolog a kosárba, mint egy nagybevásárlás során a hipermarketben. Legyünk tudatosak!

– Szülőként hogyan bánjunk a gyermekünkkel, hogy ne legyen szégyenérzete emiatt?

– Sajnos a szégyenérzet majd’ minden túlsúlyos gyermekben erősen munkál, hisz a kortársak sokszor becsmérlő megjegyzéseket tesznek rájuk (nem ritka a bullying szintű megalázás sem). Ha nem érik ilyen inzultusok, akkor is hasonlítja magát másokhoz, s él meg hátrányt nap, mint nap például a testnevelés órán. Fontos a szégyen oldása. Beszéljen a szülő is az érzéseinkről: neki mi a nehéz a mindennapokban, miért szégyellni magát, mi fáj. Ha meg tudja élni a gyerek a negatív érzéseket, akár az már el is tud indítani egy változási folyamatot, nyerhet belőle a gyerek erős belső motivációt.

Nagyné Szigeti Dóra

 

Kövessen minket a Facebookon is!