Helyi hírek 2020. március 11. 08:00

Zöldhagyma és saláta nagy választékban a félegyházi piacon

Képgaléria
Zöldhagyma és saláta nagy választékban a félegyházi piacon
Zöldhagyma, póréhagyma és fejes saláta: a héten érdemes ezekért a zöldségekért kilátogatni a félegyházi piacra.

Tavaly vetette  a póréhagyma magot  Nagy Józsefné termelő, amely eredményét kínálja most a piacon.  Amennyiben valaki kedvet kapott a termesztéséhez, érdemes megpróbálni, hiszen tápanyagokban, vitaminokban rendkívül gazdag. Tétényi áttelelő a neve a póréhagyma magnak, ami a termelők tapasztalata alapján ajánlott. Márciusban érdemes vetni, majd mikor nagyjából 15 centiméteresre nő, palántázni lehet a megfelelő helyre. Már ősszel fogyaszthatjuk munkánk eredményét.

Megérkezett a piacra a zöldhagyma is, ami szintén a tavaszi reggelik és vacsorák kedvelt zöldsége.6 féle vitamint, némi folsavat, ásványi anyagok közül jelentősebb mértékben vasat, magnéziumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Csökkenti a vércukorszintet, felgyorsítja az emésztési folyamatokat és a légúti megbetegedések hatékony ellenszere.

A fejes saláta nagyon jó hatással van például a gyomor működésére, diétás étrendbe remekül beilleszthető. Leginkább nyersen fogyasztják, de főként faluhelyen nagyon nagy hagyománya volt régebben a salátafőzeléknek, amit húsok mellé kínáltak. Virág Szilvia termelő és férje minden kedden, pénteken és szombaton friss salátával látja el a félegyházi piacot. A zöldség fóliás körülmények között terem, 200 – 250 forint / db áron juthatunk hozzá.


Z. A. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!