Helyi hírek 2020. március 30. 14:00

Sajnos igaz a hír: Elhunyt Chrudinák Alajos

Sajnos igaz a hír: Elhunyt Chrudinák Alajos
Miután vasárnap a Duna Televízióban adásba került a Chrudinák Alajosról szóló, tőle elbúcsúzó portréfilm, ma már leírhatjuk a hírt, amelyről a magyar sajtóban eddig csak bizonytalan értesülések jelentek meg: a Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 11-én elhunyt. Tegnap, március 29-én lett volna 83 éves.

(A Magyar Nemzet beszámolója)

A róla szóló megemlékezést, a Magyar szemmel – Ahogyan Chrudinák Alajos látta a világot című 
portréfilmet a Duna televízióban éppen születésnapjához időzítve sugározták.

Chrudinák Alajos oknyomozó újságíróként vált ismertté. Bátorsága legendás volt, bírálta a kommunista rendszert, amiért börtönbe is került. A hatvanas évek végétől visszavonulásáig számtalan riport-dokumentumfilm került ki a kezei közül, az erdélyi magyarokról, Trianon tragikus következményeiről, a közel-keleti konfliktusról, a kommunista diktatúrák kegyetlenségéről. Jobboldali értékrendje miatt végül saját műsorából, a Panorámából is kitiltották. Munkásságát Monte-Carlóban Arany Nimfa-díjjal ismerték el. Visszavonulása előtti utolsó munkái az Echo TV-n jelentek meg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A
varosikurir.hu március 11-i beszámolója szerint a szocializmus idején bátran szembement az akkori irányzattal, bírálta a rendszert, illetve politikusait. 1968-tól 2004-ig több mint százhetven riport-dokumentumfilmet készített az erdélyi magyarok szenvedéseiről, a közel-keleti háborúkról, az izraeli megszállásról, Trianon tragikus következményeiről és a kommunista diktatúrák embertelenségéről. Az ő kiállásának köszönhető, hogy a Magyar Televízió 1989-ben leadta az erdélyi falurombolások bírálatát Tőkés Lászlótól. Majd az 1989-es romániai forradalom idején is közvetítettek, elsőként megszerezve a Ceauşescu-per filmfelvételeit.

A Panoráma főszerkesztője lett, de saját műsorából is eltiltották, majd a közismerten jobboldali televízióst az akkori Horn-kormány jobbnak látta a távoli Jordániába helyezni. A szocialista érában készült filmjeit az akkori nyugati világ is megvásárolta, Monte-Carloban Arany Nimfa-díjjal ismerték el munkásságát. A 2000 után induló Echo TV-nél még munkát vállalt, majd a 67. születésnapja után visszavonult.


A szír hadsereg föld-levegő rakétájának bevetése előtt, 1981-ben készített interjút Chrudinák Alajos
Fotó: FORTEPAN


MTV….

Az MTV Külpolitikai Szerkesztőségének helyettes vezetője 1972–77 között és a Panoráma, Nemzetközi Stúdió, Parabola, Szemtől szemben, Fórum című műsorainak a főszerkesztője. Az MTV Közel-keleti tudósítója 1994–1998 között. Az MTV elnökségi tagja (1990. január-április), 1996–97-ben az MTV regionális elnökhelyettese, 1998–2004 között főmunkatársa.

A
hirextra.info azt írta március 11-én: 67. születésnapja után visszavonult és feleségével, Ágnessel Nógrád megyébe, egy kis erdei faluba, Mátracserpusztára költözött.

– A megváltozott körülmények miatt döntöttem így, de mindig is szerettem a természetet, az erdőt, az állatokat, a szabadságot. Sok emberből kiirtották az együttérzést és a szolidaritást, de az állatok mindig hűségesek és ragaszkodók – indokolta egy régebbi interjújában, miért vonult el a világtól.


Díjai és kitüntetései:
Rózsa Ferenc-díj (1977)
Balázs Béla-díj (1982)
A miskolci tv-fesztivál fődíjai (1976, 1978, 1980, 1982)
Arany Nimfa-díj (Monte-Carlo, 1980)
A lipcsei filmfesztivál különdíja (1981)
Opus-díj (1990)
Széchenyi-emlékdíj (1991)
56-os Hősök Nagyjelvénye (2001)


Címlapfotó: MTI  Hámor Szabolcs - 1990

Kövessen minket a Facebookon is!