Helyi hírek 2020. március 13. 08:00

Már másfél éve része a város életének a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda (EFI)

Képgaléria
Már másfél éve része a város életének a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda (EFI)
Másfél évvel ezelőtt, 2018-ban alakult meg Kiskunfélegyházán az Egészségfejlesztési Iroda. Az elmúlt időszak tapasztalatairól, változásairól és a tavaszi programokról beszélgettem Tóth Katalin irodavezetővel és Modok Ágnes pszichológussal, mentálhigiénés csoportvezetővel.

Az uniós pályázat egy hiánypótló szervezetet hívott életre a lehetőségével – mondta Tóth Katalin. Sem az alapellátás, sem a szakellátás, sem a szociális, oktatási és egyéb ellátások nem foglalják magukba a prevenciónak ilyen széleskörű lehetőségeit. A prevenció – más néven megelőzés  hosszú távon térül meg, emiatt nagy befektetés, viszont nagy hozadékot is várhatunk tőle. Generációk nőttek fel úgy, hogy a testi-lelki jóllétet kizárólag az egészségügy beavatkozásoktól remélték. Mára ez a szemlélet változni látszik, és ebben nagy szerepet játszanak az egészségfejlesztési irodák.

Az EFI indulásakor csak a pályázati elvárások voltak ismertek az iroda dolgozói számára, de hiányzott egy minta, egy olyan átfogó szervezet, amely segíti az országban szétszórtan működő EFI-k tevékenységének összehangolását. Munkájuk során megtapasztalták, hogy nagyon fontos az igényfelmérés, változatos programokat kell kínálni a lakosságnak és mindezek mellett végtelenül kitartónak kell lenni.

Az elmúl másfél év hozadéka sok pozitívum: sikerült az Egészségfejlesztési Irodának a városon kívül a járási településekkel is jó kapcsolatot kialakítani. Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás lakosai a szolgáltatásokat ugyanúgy igénybe vehetik, mint a félegyháziak. Lelki egészségfejlesztés terén például Bugaccal és Pálmonostorával is gyakran kerülnek kapcsolatba. Tartottak már a járási településeken drogprevenciós foglalkozásokat felső tagozatosoknak és jelen voltak szülői értekezleteken is, ahol interaktív beszélgetés formájában igyekeztek segíteni az aktuálisan felmerülő problémákon. Igény esetén iskolai keretek között is kínálnak egyéni pszichológiai tanácsadást.

Tóth Katalin kiemelte, hogy sikereikhez nagyban hozzájárul munkatársaik sokrétű szakmai tapasztalata, iskolai végzettség: pszichológus, szociológus, diplomás ápoló, védőnő, szülésznő, gyásztanácsadó, egészségtantanár, szakápoló és viselkedéselemző is megtalálható náluk. A másik nagy erősségüknek tekinti, hogy mindannyian félegyháziak, hosszú idő óta itt élnek, és ennek hozadéka egy olyan kapcsolati rendszer, ismeretség, amit nagyon bőségesen tudnak kamatoztatni. Külön köszönettel tartoznak a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálatnak, akik a kezdetektől nagy segítségükre voltak, hiszen adott esetben szakértelmüket vagy eszközeiket bocsátották rendelkezésükre és hozzájárultak, hogy a lakosság megismerje az EFI tevékenységét. Munkájuk összefonódik a háziorvosokkal is, elsősorban a prevenció népszerűsítésében és kivitelezésében.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a különböző szűrővizsgálatokra való felhívás nagykövetei.  A birtokukban lévő mulázsok, szemléletető eszközök nagy segítségükre vannak, a megbetegedések különböző tüneteinek, megjelenési formáinak bemutatásában. Némi tabudöntögetésre itt is szükség van, hiszen bátorítani kell az embereket, hogy merjenek megismerkedni a saját testükkel, hiszen csak akkor fogják észrevenni a változásokat.

A prevenció és az életmódváltás ma már összetartozó fogalmak. Ezt segítik azok a tavaszi programok, amelyeket az iroda kínál az érdeklődőknek. Ezek keretében kóstolót kapnak bizonyos mozgásformákból, és ha valamelyik megtetszik, akkor azt később beépíthetik és rendszeressé tehetik az életvitelükben. Jelentkezhetnek vízitornára vagy jógára. A város különböző pontjairól indítanak Nordic Walking túrákat, amely bottal történő dinamikus gyaloglást jelent. Népszerű a Szabad a tánc! elnevezésű program, amelyet minden csütörtökön 16 órától tartanak a Móra Ferenc Művelődési Központban. Ilyenkor 30-40 fő táncol egyszerre felszabadultan, jókedvűen. Emellett kerékpártúrákat is szervezett már az iroda.

A dietetikai tanácsadásuk is hiánypótló. Szalontai Enikő dietetikus telefonos egyeztetés után fogadja a klienseket, előadásokat is hallhatnak tőle munkahelyi vagy iskolai prevenciós napokon.

Nagy sikernek könyvelik el, hogy egyes, a pályázatban előírt indikátorok teljesítésére már sokkal hamarabb sor került, mint az elvárt volt.


 Amikor a pályázat indult, 3 olyan fő indikátor volt megjelölve, amit teljesítenünk kell – mondta Modok Ágnes. – A különböző színtér programokat tekintve havonta két alkalom, a pályázat időtartamára vonatkozóan összesen 48 alkalom volt előírva, mi ennek eddig 160 alkalommal tettünk eleget. Köszönhető ez annak a szerencsés helyzetnek, hogy gyakorlatilag az összes városi rendezvényen részt vettünk. Az iroda által szervezett programokkal a járás lakosságának 10 százalékát kellett kötelezően elérni, számosítva körülbelül 3600 emebrt, mi már 6000 fölött járunk. Az életmódváltó programokba  amelyeken legalább 6 alkalommal kell megjelenni a regisztráltaknak  a járás lakosságának az 5 százalékát kell bevonni, azaz körülbelül 1850 embert. E tekintetben fél évvel a pályázat lezárulása előtt már 1200 fölött van a teljesített létszám – tette hozzá.

Nagy változás előtt áll az Egészségfejlesztési Iroda, hiszen a másfél éve megszokott helyükről, az önkormányzat udvarán lévő irodából egy nagyon kulturált, erre a célra felújított épületbe, az Egészségközpont negyedik emeletére költöznek, várhatólag március végén.

A szolgáltatások a pályázat ideje alatt ingyenesek.

A programokról, tanácsadásokról bővebb tájékoztatást kérhetnek a 76/562-094-es telefonszámon.

Zakar Anita

 

Kövessen minket a Facebookon is!