Helyi hírek 2014. szeptember 6. 21:10

Dübörgött a színpad az I. Kunsági Néptánc Találkozón

Képgaléria
Dübörgött a színpad az I. Kunsági Néptánc Találkozón
„A néptánc nem színjáték, belülről jön.” (Nathalie F.)

Színpompás viseletekben vonultak végig Félegyháza főutcáján, hogy a színpadon ízelítőt adhassanak a népi értékekből a város lakóinak és egymásnak. A házigazda jogán a Padkaporos Táncegyüttes köszöntötte a vendégeket és a néptáncosokat, mind a nyolc együttest, és a közönséget egy Berzsenyi Dániel-idézettel hangolta rá a fergeteges műsorra.

Rázendített a szegedi Ménkű Banda, akik végigkísérték a Félegyházi Libafesztivál keretében megrendezett I. Kunsági Néptánc Találkozó valamennyi produkcióját.

– A néptánc nem színjáték, belülről jön – jelentette ki Nathalie (20), aki Hollandiában született, és 8 éve él Magyarországon, s aki a színpad mellől tapsolta végig az összes táncegyüttest. – Nálunk is van népzene, az idősek ismerik még, de elkopott. Nem tűnt még el teljesen, csak az emberekből. Magyarországra még annyira nem tört be a globalizáció, ez nagyon jó dolog. Budapesten ismertem meg a táncházat, és beleszerelmesedtem, mert segíti továbbélni a zenét és a táncot.

A félegyházi közönség tapsa tanúsíthatja, hogy él még, sőt fejlődik a néptánc és népzene mozgalom, sokan érzik szívügyüknek a népi értékek megőrzését, „a népek lelkét s nemzetek ízleteit” (Berzsenyi D.).

tli

Kövessen minket a Facebookon is!