Gazdaság 2020. március 28. 16:00

A magyar traktorgyártás első száz éve

 A magyar traktorgyártás első száz éve
A rovatban a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum kutatásaira építve, sorozatot indított az agrotrend.hu a magyarországi traktorgyártás kiemelkedő műszaki alkotásaiból. Mindig egy-egy magyar traktortípust mutatnak be, amelyet a Félegyházi Közlöny is megoszt olvasóival.

A hazai traktorgyártás három évtizednyi próbálkozását követően, és 20 évvel az első gyakorlati jelentőségű  USA-ban készült  CASE traktor megjelenése után, bemutatkozott az első „univerzális”, hazai gyártású benzinmotoros traktor.

A magyarországi mezőgazdasági erőgépgyártás egyik fontos állomása 1912, amikor a Magyar Motor- és Gépgyár Rt. bemutatta a TITÁN nevű
 szántásra is alkalmas  hazai gyártású „motorikus” traktorát.

A szombathelyi Mayer Gépgyárat 1875-ben alapították, amely kezdettől mezőgazdasági gépek gyártására rendezkedett be. 1911-ben Magyar Motor- és Gépgyár Rt. nevet vette fel, és „robbanómotoros” traktorok előállítására is vállalkozott. Az amerikai Big-Four traktor mintájára készítette TITÁN típusú „lassújáratú, nehéz” traktorát.

A mezőgazdasági erőgép szerkezetében, jellegében teljesen követte az etalon műszaki sajátosságait, geometriáját.

A minta jellegzetes nagyméretű járókerekeit még nagyobb méretűre tervezték. A hátsó kerekek mérete 2,5 m átmérőjű, szélessége 70 cm volt. A kerekek szélére kapaszkodó-bordák kerültek elhelyezésre, és a kerék talajjal érintkező felületére
 a Stock motorekéről ismert  sugárirányú bordákat építettek. Az így kialakított járókerék alkalmas volt motorteljesítmény hatékony vonóerővé alakítására. A kormányzott első kerekek átmérője 1,5 m volt. Az önjárók kormányozási rendszerét felváltotta az autóiparban alkalmazott kormányszerkezet számolt be az agrotrend.hu.
 


Traktor erőforrása álló, 4 hengeres benzinüzemű „autómobilszerű” motor, 600 f/perc üzemi fordulattal. „Hajtóműve differenciálművel van felszerelve, biztosítva a kis sugarú fordulási sugarat” e műszaki tartalommal ajánlotta traktorát a gyártó. A gép sebessége 2,82 km/óra volt. A motor fordulatszámának növelésével a teljesítmény 90 LE-re emelkedett.

A robbanómotoros TITÁN 60 és 90 LE teljesítményű traktorokkal 1912-ben szántási próbát végeztek és még ebben az évben 25 garnitúrát – ekével – le is gyártottak.

Galánta az agrár-technikatörténet meghatározó helyszíne, ahol1913-ban, a világ első szántóversenyén a korabeli gyártók mutatkoztak be és versenyeztek az alábbi kategóriákban:

  • gőz- és benzinmotoros „járvaszántók”,
  • gőz- ill. benzinmotoros kétdobos „vitlakocsik”, és a
  • két gőzgépből álló szántógépek.

A szántógép-bemutatón részt vett a 90 LE motorteljesítményű Titán magyar traktor, amely jó eredménnyel mutatkozott be. Középkötött talajon 8 vasú Deer-ekével, 23 cm mélységű szántásban óránként 1,6 magyar holdat teljesített.
 


A kor technológiai fejlettségi szintjén a korszerű TITÁN traktor a gyakorlati próbákon és szántóversenyeken sikeresen szerepelt és ez biztató jövőt prognosztizált. Mégsem siker következett, mindösszesen 60 példány készült! A gőzgépgyártók összefogásának, kartell megállapodásának hatására további 10 évet kellett várni a hazai „univerzális traktorok” elterjedéséig!

Dr. Hentz Károly
igazgató, főmuzeológus
Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum

 

Kövessen minket a Facebookon is!