Gazdaság 2020. március 13. 14:00

Őstermelők figyelem!

Őstermelők figyelem!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is tárgyalásokat folytat az Agrárminisztériummal az őstermelői jogviszonyhoz fűződő intézkedésekről, modernizálásáról például, hogy az értékesítési betétlap kiváltása nélkül is érvényes legyen az őstermelői jogviszony, de az egyszerűsítések bevezetésére várhatóan csak 2021-től kerülhet sor.

Még néhány nap maradt az őstermelői igazolványok érvényesítésére

Ezért az igazolvány továbbra is csak akkor érvényes, ha az és a hozzá  tartozó betétlap egyidejűleg hatályos. Azok az őstermelők, akik még nem rendelkeznek a 2020-as adóévre vonatkozó betétlappal, annak kiváltását – a jogfolytonosság megőrzése érdekében – március 20-áig kérelmezhetik.

Amennyiben a megadott határidőn belül váltják ki a betétlapot, úgy az igazolvány érvényessége 2020. január 1-jéig visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága. Ha az őstermelői tevékenység végzésével felhagyott, akkor azt tizenöt napon belül kell jeleznie, ez esetben az igazolvány bevonására van szükség.

Kérik, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék meg lakcímük szerinti megyében található bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodát. Az érvényes, személyazonosításra alkalmas dokumentumnak és az   őstermelői igazolványnak is rendelkezésre kell állnia, valamint közös igazolvány esetén az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük az ügyintézés során.

Amennyiben a személyes megjelenés nem biztosítható, úgy az őstermelő  helyett eljáró személy képviseleti jogosultságát közokiratban foglalt  meghatalmazással vagy egészségügyi állapotra való tekintettel a kezelőorvos által kiállított igazolással és teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással kell igazolni. Az őstermelői igazolvány érvényesítése és  bevonása továbbra is díjmentes.


Az érvényesítéssel és bevonással kapcsolatban további információkat a www.nak.hu a Hatósági ügyek, Őstermelő menüpontjában olvashat.

NAK - Snelcer Betti

Kép: Marcus Spiske

 

Kövessen minket a Facebookon is!