Egészségügy 2020. március 16. 17:00

Megkezdték a koronavírus-vakcina tesztelését az USA-ban

Megkezdték a koronavírus-vakcina tesztelését az USA-ban
Az amerikai kormányzat egyik névtelenséget kérő egészségügyi tisztviselője azt közölte az Associated Press hírügynökséggel, hogy ma, hétfőn kezdik el az Egyesült Államokban kifejlesztett első kísérleti koronavírus-vakcina klinikai tesztjeit. Jelenleg több tucat kutatócsoport dolgozik világszerte megfeszített erővel a koronavírus elleni hatékony védőoltás mielőbbi kifejlesztésén.

Negyvenöt önkéntesnek adják be a kísérleti vakcinát

Az amerikai kormány egyik névtelenséget kérő tisztviselője szerint ma, hétfőn kezdődik el az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat. A kísérleti tesztben az első résztvevők kísérleti adagot kapnak a vakcina lehetséges mellékhatásainak feltérképezésére, de valójában nem fertőződnek meg a Covid-19 vírussal - nyilatkozta az anonim tisztviselő az Associated Press hírügynökségnek – amiről az Origo számolt be.

A koronavírus-fertőzés napjainkra világjárvánnyá vált
FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Intézetek finanszírozzák a kísérletet, amely jelenleg a Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben zajlik Seattle-ben. A kormány közegészségügyi tisztviselője szerint egy esetleges oltás teljes forgalomba helyezése egy évtől 18 hónapig is eltarthat az eredmények függvényében.

A tesztsorozat 45 fiatal, egészséges önkéntessel kezdődik, akik különböző dózisú oltásokban részesülnek abból a vakcinából, amelyet az NIH és a Moderna Inc. fejlesztett ki.


Több tucat kutatócsoport dolgozik megfeszített erővel a vakcina kifejlesztésén

Nincs esély arra, hogy a kísérlet résztvevői megfertőződjenek, mivel a most kipróbálásra kerülő tesztvakcinák nem tartalmazzák a vírust. A tesztsorozat első szakaszában pusztán azt akarják ellenőrizni, hogy a kísérleti vakcinák nem mutatnak-e aggasztó mellékhatásokat, és csak ezt követhetik majd a nagyobb, kiterjedtebb tesztek szakaszai.

A koronavírus rohamos terjedése miatt létfontosságú egy hatékony vakcina mielőbbi kifejlesztése
FORRÁS: AFP/STR

A világon jelenleg több tucat kutatócsoport verseng a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében, mivel a Covid-19 esetek száma folyamatosan tovább növekszik.

Fontos szempont, hogy az egyes kutatócsoportok különböző típusú oltásokkal kísérleteznek, olyan új technológiákkal, amelyek nemcsak gyorsabban készülnek el, mint a hagyományos oltások, hanem hatékonyabbak is lehetnek.

A koronavírus szerkezetét ábrázoló illusztráció
FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRA

Egyes kutatócsoportok arra törekednek, hogy akár ideiglenes védőoltásokat fejlesszenek ki, például olyanokat, amelyek egy vagy két hónaponként beadva védik az emberek egészségét, és eközben hosszabb ideig tartó védelmet fejlesztenek ki a szervezetben.


Nagyon fontos, hogy minél hamarabb kifejlesszék a hatásos vakcinát

Időközben az Inovio Pharmaceuticals is bejelentette, hogy a jövő hónapban néhány tucat önkéntesnél elkezdik az oltóanyagjelölt biztonsági vizsgálatát a Pennsylvaniai Egyetemen és a missouri Kansas Cityben lévő vizsgálati központban, hogy ezt majd hasonló tanulmánysorozat kövesse Kínában és Dél-Koreában.

Dr. Anthony Fauci, az NIH Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója figyelmeztet, hogy ha még a kezdeti biztonsági tesztek ígéretes eredményt is mutatnak, „legalább egy-másfél évről beszélhetünk", mielőtt bármely oltás készen állna a széles körű felhasználásra.


A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról
FORRÁS: AFP

Tehát a hatásos vakcina kifejlesztése – a jelenlegi helyzetben is – hosszabb időt vehet igénybe, mivel több ezer emberen elvégzett klinikai tesztek szükségesek annak megalapozott eldöntéséhez, hogy az adott oltás valóban védelmet nyújt-e, és nem okoz-e ártalmas mellékhatásokat, de a gyártók azt is tudják, hogy a járványtól rémült nagyközönség számára nehéz lesz a várakozás. 

A koronavírus-fertőzést a WHO világjárványnak minősítette
FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO L

Donald Trump elnök is sürgette a védőoltással kapcsolatos gyors intézkedéseket, mondván, hogy az utóbbi napokban a munka „nagyon gyorsan halad előre", és kifejete reményét, hogy az első hatékony védőoltás „viszonylag hamarosan" meg fog jelenni.

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a washingtoni Fehér Házban 2020. március 13-án
FORRÁS: MTI/AP/EVAN VUCCI

Egyelőre még nincs bevált kezelés a koronavírus ellen. Kínában tudósok tesztelték a HIV-ellenes szerek kombinációját az új koronavírus ellen, valamint a Remdesivir nevű kísérleti gyógyszert is tesztelik, amelyet az ebola elleni küzdelemben fejlesztettek ki.

5800 halálos áldozatot követelt eddig a világméretűvé vált járvány

Az Egyesült Államokban a Nebraska Egyetem Orvosi Központja szintén elkezdte a Remdesivir tesztelését néhány olyan amerikainál, akiknél a Covid-19 vírust a Japánnál vesztegzár alá helyezett tengerjáró hajóról való evakuálásuk után találták meg. A legtöbb ember számára az új koronavírus csak olyan enyhe vagy mérsékelt tüneteket okoz, mint például a láz és a köhögés. 

A koronavírus illusztrációja. Burkán jól láthatóak a fehérjetüskék
FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Néhány korcsoportban, különösen az idősebb, 65 év feletti felnőtteknél valamint az egészségügyi problémákkal küzdő embereknél a koronavírus azonban sokkal súlyosabb következményeket, például tüdőgyulladást okozhat.

A világméretű járvány eddig több mint 156 000 embert sújtott, és ugyancsak több mint 5800 halálos áldozatot követelt. Magyarországon a jelenlegi állapot szerint 39 fertőzöttet azonosítottak, és eddig egy idős férfi halt bele a kórba.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus