Egészségügy 2020. március 16. 18:00 Forrás: euronews.com

Új szakaszba lépett a járvány Magyarországon

Új szakaszba lépett a járvány Magyarországon
Egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben, a jövőben csoportos fertőzésekre számíthatunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Újabb szintre lépett a koronavírus járvány Magyarországon, egy új szakaszba lépünk  közölte Müller Cecília hétfőn. Hozzátette: a csoportos megbetegedések lesznek, és már nem lehet majd megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust. Az élet nem lesz olyan mint megszoktuk  emelte ki, hozzátéve, hogy most rajtunk múlik minden.

Az országos tisztifőorvos arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Hangsúlyozta, hogy minden érintkezés veszélyforrást jelenthet, ezért mindenki minimalizálja az érintkezést. Erről szólnak a kormányzati intézkedések is. Arra kért mindenkit, aki betegség tüneteit érzi magán, ne menjen a háziorvosához, telefonon jelentkezzen.

Változik a szűrési protokoll

Újságírói kérdésre Müller elmondta, hogy megváltozik a magyar protokoll. Tesztelik a súlyos akut légúti fertőzéses, lázas betegeket is a kórházakban
 közölte Müller. A laboratóriumi mintavételekre kijelöltek további 7 laboratóriumot, és változni fognak a betegellátási helyszínek, ahogy nő a betegek száma, egyre több vidéki kórház infektológiai osztályán fognak még ellátni embereket.

A betegség lappangási idejének a végéig nem ajánlott a szűrés, hiszen láttuk olyat, hogy valakinek többször negatív lett a tesztje, tért ki rá válaszában a szakember. Nem lehet eltekinteni tehát a 14 napos megfigyelési időszaktól.

Indokolt a tesztelés, ha valaki érintkezett valakivel, aki igazoltan koronavírusos megbetegedésben szenvedett, mondta Pintér Sándor belügyminiszterről Müller, hozzátéve, hogy a politikus és a további több tucat kontaktszemély első tesztje negatív lett.

65 év feletti egészségügyi dolgozók kiváltásáról való kérdésre Müller azt mondta, hogy nem teljes kivonásról van szó, számítanak az idős, tapasztal kollégákra, a háziorvosi rendszerben is. A háziorvosok egyharmada lehet ebben a kategóriában
 tette hozzá. Ne legyen ellátatlan ember, ahogy most sincs  hangsúlyozta.

Egészségügyi dolgozók karanténban, irániak kiutasítva

Több egészségügyi dolgozó van karanténban, az első laboratóriumi vizsgálatuk negatív, tehát egészségesek, mondta szintén kérdésre Müller.

Veszélyeztetik az egészségügyi eljárást, félelemben tartották az egészségügyi dolgozókat azok az irániak, akiket kiutasítottak. A büntet- és szabálysértési eljárás is lesz a vonzata a kiutasításon túl 
 mondta Lakatos Tibor a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője. A 13 iráni diák a karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyta, oda a többszöri felszólítás ellenére nem ment vissza, hangosan elégedetlenkedett, derült ki a Belügyminisztérium reggeli közleményéből.

Egészségeseknek nem kell maszk, a Spanyolországból érkezőket nem ellenőrizték

Egészségeseknek teljesen felesleges a maszk
 mondta Müller egy újságírói kérdésre, hozzátéve, hogy a betegek azért hordják, hogy a tüsszentéskor, köhögéskor ne kerüljön a levegőbe vírus.

Tiszteletben tartjuk a betegek személyiségi adatait, nem hiszem hogy helyes lenne az, hogy adatok alapján lekövethető lenne az, hogy ki beteg
 mondta Müller arra a felvetésre, hogy a magyar közösségek miért nem közölnek területi adatokat, illetve a betegek neméről és életkoráról adatokat.

Hogy lehet, hogy Spanyolországból egy turistacsoport érkezett hétfőn a Liszt Ferenc repülőtérre, és őket nem ellenőrizte senki, kérdezte az Euronews riportere, Lakatos azt mondta, hogy Spanyolország még nem volt abban a pillanatban fent azoknak az országoknak a listáján, amelyekből érkezőket ellenőrizni kellene 
számolt be az euronews.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus