Egészségügy 2020. március 23. 16:00

A Kossuthvárosi Óvoda helyett a Rocktárban és az Ipartestületben lesz véradás

A Kossuthvárosi Óvoda helyett a Rocktárban és az Ipartestületben lesz véradás
Félegyháza újra bizonyítja, hogy a bajban össze tud tartani! Amikor a megye többi településén sorra maradnak el a véradások, nálunk az elmaradtak helyett sikerül másik kettőt megtartani! Az Országos Vérellátó Szolgálatnak a kialakult járványügyi helyzetben továbbra is biztosítania kell a vérkészítményeket a kórházak számára. Épp ezért kérnek mindenkit, hogy amennyiben egy hónapja nem jártak külföldön és egészségesek, van rá lehetőségük, menjenek el a véradásra. Az eredetileg a Kossuthvárosi Óvodába tervezett véradás március 24-én, kedden délelőtt a Rocktárban 9-től 12-ig, délután pedig az Ipartestület székházában lesz 13.30 és 16.30 között.

Az Országos Vérellátó Szolgálat véradóknak szóló tájékoztatása:

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében kérik, hogy NE JELENTKEZZEN VÉRADÁSRA ÉS NE LÉPJEN BE A VÉRADÁS TERÜLETÉRE ha az utóbbi 1 hónapban:

– külföldön járt,

– kimutatták Önnél a koronavírust (COVID-19),

– olyan beteggel érintkezett, akinél kimutatták a koronavírust,

– egy háztartásban él vele,

– személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő),

– zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő – pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során),

– közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján),

– védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papírzsebkendőhöz),

– a repülőúton bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült a fertőzöttől,

– COVID-19 beteget ápolt,

– a repülőgép személyzeteként az új koronavírussal fertőzött beteg ülőhely szektorában látott el szolgálatot,

– az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/ápolásában részt vett vagy laboratóriumi dolgozóként COVID-19 beteg mintáit kezelte,

– hirtelen megjelenő betegsége volt: láz (magasabb mint 37,5 °C), izomfájdalom, köhögés, légszomj, erős fáradékonyság.

Közös érdek, hogy a koronavírus-járvány idején is folyamatosan biztosítani tudják a szükséges vérkészítményeket beteg embertársaink számára. Ha Ön a fenti korlátozásban nem érintett, és egészségesnek érzi magát, szeretettel várják a véradáson.

A véradási helyszínek és időpontok változhatnak, ezért indulás előtt kérik, hogy minden esetben 
tájékozódjanak honlapjukon a véradási lehetőségekről.

Véradással kapcsolatos általános tudnivalók itt találhatók.

Az alábbiakban összefoglaljuk és megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket, amelyek bizonyára Önben is felmerülnek/felmerültek.

1. Az OVSZ dolgozói viselnek-e szájmaszkot?

A kórházakban, egészségügyi intézményekben alkalmazott szájmaszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük ne terjessze továbbá a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzésektől. 

Erre való tekintettel a szolgálat kollégái nem viselnek szájmaszkot. A következő válaszból kiderül, hogy milyen intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy minimalizálják a kollégáik körében a koronavírus-fertőzés lehetőségét.

2. Az OVSZ dolgozói nyilatkoznak-e arról, hogy az elmúlt időszakban jártak-e külföldön?

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál főigazgatói utasítás szabályozza a kollégák külföldi utazásaira és ezzel összefüggésben a munkavégzésükre vonatkozó feltételeket. A külföldi kiküldetéseket határozatlan időre felfüggesztették, valamint a magánjellegű utak lemondását kérték dolgozóiktól.

Amennyiben kérésünk ellenére mégis külföldi utazásra kerül sor – legyen szó munkavállalónkról vagy közeli hozzátartozójáról – úgy a hazaérkezést követő 2 hétben az érintett kolléga nem jelenhet meg munkahelyén, nem léphet be a munkavégzés területére.

Az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói elkötelezettek a véradók, a vért kapó betegek, valamint munkatársaik egészségének védelme iránt. Feladataikat annak tükrében végzik, hogy tevékenységük a hazai egészségügyi ellátás egyik alapköve, hiszen vérkészítmények nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet. A szabályok betartásának fontosságát minden munkatársuk átérzi.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus