Egészségügy 2020. március 19. 12:00

Biztonságra törekedik a posta is

Biztonságra törekedik a posta is
A Magyar Posta Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozását minden lehetséges eszközzel segítse. A Kormány utasításaival és ajánlásaival összhangban összeállítottak egy részletes cselekvési tervet, amelynek célja, hogy minden szükséges óvintézkedés bevezetése mellett a postai szolgáltatások folyamatosságát biztosítani tudják.

Általános higiéniai intézkedések

A Magyar Posta minden postán naponta többször fertőtlenítést végez (kilincsek, pultok), a napi takarítás a fertőtlenítőszerek fokozottabb használatával történik. Védőeszközöket kaptak a postai munkatársak: arcmaszkot és gumikesztyűt, minden olyan munkatárs kapott, akinek ügyfélkapcsolata van (kézbesítő, postai ügyintéző, csomagkézbesítő).

Kézfertőtlenítőt biztosítanak valamennyi kézbesítőnknek zsebben is könnyen tárolható, kis kiszerelésben. A feldolgozóüzemekbe, egyéb létesítményekbe pedig nagyobb kiszerelésen juttattak el a szükséges fertőtlenítőszereket. Munkatársaikat folyamatosan tájékoztatják a veszélyhelyzeti fejleményekről, és felhívják a figyelmüket a higiéniás előírások betartására. A küldemények kézbesítése folyamatos, fennakadások a belföldi küldeményforgalomban nincsenek.

A munkatársak számára előírás, hogy egy esetleges fertőzésről vagy abban való érintettségről a felettest azonnal tájékoztassák. Ahol lehet, ott biztosították az otthoni munkavégzést. Korlátozták a postán tartózkodó ügyfelek létszámát, hasonlóan a gyógyszertárakhoz csak annyi ügyfél mehet be, ahány kiszolgáló pult működik.

Érintésmentes kézbesítés

Az érintésmentes kézbesítést a karanténban lévők miatt is kiemelten fontosnak tartja a cég. Jelenleg keresik erre is a megfelelő megoldást. A Postatörvényt és az ÁSZF-ket áttekintik, hogy milyen lehetőség van a közvetlen személyes kontaktus nélküli kézbesítésre.

Hatósági támogatást (kormányzati) kértek, a további szükséges intézkedések meghozatalához. A személyes kontaktus nélküli kézbesítést lehetővé tevő csomagautomaták fertőtlenítése a csomag ki- és betárolása során történik. A rekeszeket és az érintőképernyőt fertőtlenítőszeres törlővel tisztítják.

Fixponti változások

Az Operatív törzs döntése alapján a posták 15 óra után is nyitva tartanak, de részben szüneteltetések, részben nyitvatartás-szűkítések lehetségesek, ezeket a
posta.hu honlapon naprakészen tartják. Egyes fixponti partnereik (COOP és Media Markt) átmenetileg nem fogadnak csomagokat. Az ezekre már úton lévő csomagok kézbesítéséről minden esetben egyeztetnek a címzettel. Partnerextra szolgáltatásukban folyamatosan frissítik az adatokat, egyedi címiratkitöltőt használó ügyfeleik felé a postai kapcsolattartók jelzik a változásokat.

Nemzetközi küldeményforgalom


Közleményt jelentettek meg az akadályozott nemzetközi küldeményforgalommal kapcsolatban. A postákat értesítették, hogy a megadott viszonylatokba ne vegyenek fel küldeményeket addig, amíg az akadályozottság fennáll. Az érintett termékek köre: Nemzetközi EMS, Nemzetközi elsőbbségi és nem elsőbbségi postacsomag, nemzetközi elsőbbségi és nem elsőbbségi levél, MPL Europe Standard csomag.

Folyamatosan követik a nemzetközi helyzetet és igyekeznek a járatok átszervezéséhez igazodva fenntartani a küldeményforgalmat ahol ez lehetséges. További, nemzetközi szállításokat érintő információk a
honlapon olvashatók. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus