Helyi hírek 2014. szeptember 7. 14:50

Szinte tudományosan készültek a libaételek

Képgaléria
Szinte tudományosan készültek a libaételek
A XV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál gasztronómiai eseményére, a „KI MIT TUD?” sütni-főzni a libából versenyre minden eddiginél több, 47 csapat, 50 -féle étellel nevezett. A változatosabbnál-változatosabb sülteket, egytálételeket, leveseket és pörkölteket Bede Róbert mesterszakácsnak, Szőke András filmrendezőnek, Rabi Illés vendéglőtulajdonosnak és Mezeiné Franciska nyugdíjas üzletvezetőnek kellett rangsorba állítani. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, állították egybehangzóan az eredményhirdetéskor.

A Bede Róbert zsűrielnököt az ételek értékelése után a tapasztalatok összegzésére kértük.

Azt gondolná az ember, hogy ennyi év után már nem lehet új ételekkel találkozni, tapasztalatokkal gazdagodni. De lehet! Évről évre egyre jobb ízekkel találkozunk. A főzők egyre jobban készülnek, egyre jobban odafigyelnek az ételekre. Túl vagyunk azon, hogy egy bográcsban megfőzünk valamit és vagy jó lesz, vagy nem. A minőség felé mentek el a főző csapatok. Szinte tudományosan rákészülnek és tudományosan is készítik el az ételeket. Voltak olyan sültek, olyan töltött libák, amelyekben gesztenye és gomba volt található. Házi gyúrt tésztába töltöttek be libamájból, libamellből és nyakból készült tölteléket, ezt pedig zsályás vajjal locsolták. Készült füstölt libából babgulyás, de különleges volt a libazúzából és heréből készült pörkölt. Mint mindig, most is akadt egy-két hiba is. Előfordult, hogy nem figyeltek oda a tüzelésre és a rostlapon, a bográcsban odakapott a hús. Volt, aki nem vette figyelembe, hogy mennyi zsírt ad ki a libahús, így túl zsírosra sikeredett az étel. Akadt olyan versenyző is ,aki a fűszerezést vitte túlzásba – mondta el Bede Róbert.

Az értékelés után a Kazinczy utcában felállított kisszínpadon Dobosné Németh Otília, az Itegrál Zrt. üzemigazgatója adta át a díjakat a legjobbaknak. Az eredmények a következők voltak.
 

Levesek, egytálételek:

1. Szorgos kezek

2. Félegyházi Korondi Sakk I.

3. Csipet-csapat
 

Pörköltek:

1. Leg-Jobbik

2. Ludas Matyi

3. Hell-Elek
 

Sültek:

1. AA 2

2. Jóbarátok

3. Libacsőr I.
 

Az idén a főzés mellett versírásra is buzdították a csapatokat. Ez legjobban a Zolga csapatának sikerült, amiért különdíjat kaptak. A legszebb szakácsnénak Varga Klárát választotta a zsűri. A Paprika TV különdíját a Jogászok csapata vehette át. A testvérvárosoknak járó különdíjat a franciaországi Die városának küldöttsége vette át.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!