Közélet 2013. december 17. 15:21

A félegyházi intézmény jól járt az integrációval

Képgaléria
A félegyházi intézmény jól járt az integrációval
Ma már egyértelműen látjuk: a félegyházi kórház gazdasági értelemben is jól járt az integrációval – szögezte le dr. Körtvélyessy András, a Kiskunfélegyházi Kórház- Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ igazgatója, amikor a 2013-as év legfontosabb eseményeiről kérdeztük.

Számos szolgáltatáshoz – így például a takarítás, az őrző-védő szolgálat, az étkeztetés, a gyógyszer ellátás – a kecskeméti kórházzal közösen a korábbinál kedvezőbb áron jutunk hozzá, ami komoly megtakarítást jelent. Emellett a járóbeteg, és a fekvőbeteg szakellátás gazdaságosságát is fokozottan igyekszünk javítani – mondja az igazgató.

Milyen szakmai változásokat hozott a félegyházi betegeknek az elmúlt év?

2013-ban kezdtük el többek között az infúziós szoba szolgáltatást, a gyógyászati terápiás lézerzuhany, valamint a komplex nyiroködéma kezelést. Az integráció kapcsán indult el a gyereksebészet, és egy magasabb szintű sebészeti ellátás, a kecskeméti kórházi sebészeti osztályi háttérrel. Immár szombatonként is elérhetőek intézményünkben a medencés gyógyvizes kezelések, délutánonként pedig bevezettük – egy átfogó mozgásszervi szűrést követően – a tartásjavító és scoliosis tornát.

A biztató kezdet után jelentős fejlesztésekről is döntés született, aminek eredményeként egy európai színvonalú városi intézmény képe látszik kirajzolódni. Milyen változásokra számíthatnak a betegek rövidtávon?

A sikeres DAOP pályázat keretében valósul meg a második emeleten 32 rehabilitációs ágy. Minden kórteremhez önálló fürdőszobát alakítunk ki, lesz ergoterápiás és fizikoterápiás kezelőszoba, továbbá fizikoterápiás tornyok, váll, csípő, térd, és könyökmozgató gép is szolgálja majd a betegek gyógyulását. Az eszközök és az építészet összességében 174 millió forintos beruházást jelent. Ezen kívül pótigénylés keretében további 10 millió forintot kaptunk az egyik lift korszerűsítésére és rehabilitációs célra történő átalakítására. A közbeszerzési eljárás megismétlése miatt az építkezést várhatóan 2014. január végén-február elején tudja elkezdeni a kivitelező, az átadást nyár eleje-közepére tervezzük.

További 1,2 milliárd forintos beruházás is előkészítés alatt áll Kiskunfélegyházán. Milyen ütemben valósul meg ez a projekt?

Középtávon a TIOP 2.2.6. projekt keretében indul a mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás, melynek során megújul két műtő az egynapos sebészet beindításához, kialakításra kerül 20 sebészeti postoperatív ágy, 12 ágyas nappali kórházi rész és egy L alakú hozzáépítéssel szinte valamennyi szakrendelő az uniós normáknak megfelelő körülmények között tud működni. Megújul az endoszkópia, külön részt kap a pszichoterápia, a tüdőgondozó, kiépül a digitális röntgen, és létrejön a teleradiológia és telepatológia is. A hozzáépítéssel a sürgősségi betegellátáshoz szükséges vizsgáló és fektetők is megvalósulnak egy nagy átriumos rendszerű váróval együtt, ahol egy betegfogadó pult várja majd a betegeket. A tervek szerint a kivitelezés 2014 nyarán indul és 2015 végére várható az átadás.

 

Kövessen minket a Facebookon is!