Sport 2014. szeptember 7. 17:45

Sakkozó „Ludas Matyik”

Képgaléria
Sakkozó „Ludas Matyik”
A libafesztiválhoz kapcsolódóan a „Pince 72” sakk Klub és a KHTK sakk szakosztálya idén is megrendezte a Ludas Matyi sakkversenyt. Az utcákon és tereken zajló gazdag programok, a főzőverseny ellenére is közel negyvenen ültek a táblák elé, hogy győzelemre vezessék seregüket. Félegyháza székely testvértelepüléséről, Korondról a fesztiválra nem érkezett hivatalos delegáció, ám a sakkozók idén is eljöttek. Velük jött a 71 éves Bíró Árpád is, aki egyetlen alkalmat sem szalasztana el, hogy ellátogasson félegyházi sportbarátaihoz.

- Árpi Bácsi, mi az oka annak, hogy minden évben vállalja a hosszú utazást azért, hogy sakkozhasson a félegyházi versenyen?

- Olyan emberek vannak itt, akikkel éveken keresztül összeszoktunk és nem tudom a barátságot félbehagyni. Ezért amíg az egészségem engedi, addig minden évben szeretnék megjelenni Félegyházán. Úgy örülök annak, hogy még vissza is látogatnak a barátaim minden évben.

- Az utcán zajlik az élet, sütnek- főznek, azért a kóstolására is szánnak időt a sakkozás mellett?

- Igen, igen! Nekem csak a nevem Bíró, nem vagyok rendes bíró. De el kell mondanom, hogy nagyon ízletes ételeket főznek a libafesztiválon és ezért is nagyon szép. Korondon régen sok volt a liba, most meg egy sincs az egész faluban. Hogy létezik, hogy itt Félegyházán így meggazdagodtak a libából, és még fesztivált is tartanak? Ez csodálatos.

Árpi bácsi csak a középmezőnyben végzett a versenyben, de ez egyáltalán nem zavarta. Amiért jött, a barátokat azokat megtalálta.

A IV. Ludas Matyi sakkverseny eredményei: 1.Juhász Barbara (Bugac), 2. Karsai István, 3. Szekeres Sebestyén, 4. Retkes Péter, 5. Rácz István, 6. Kurucz Gergely (Kiskunfélegyháza), 7. Ábrahám Lajos (Röszke), 8. Csányi Dávid,9 . Hornyák Krisztián, 10. Gulyás Réka (Kiskunfélegyháza), 11.Tófalvi Sándor (Korond), 12. Könyves Gábor (Kiskunfélegyháza). Különdíjat kapott Rácz István, a legtapasztaltabb-, és Könyves Benjámin a legfiatalabb játékos. A legeredményesebb határon túli sakkozónak a korondi Tófalvi Sándor bizonyult. A verseny rendezője Nagy György, versenybírája Seres László volt.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!