Egészségügy 2020. március 21. 10:00

A Bácsvíz és a Kiskunvíz vezetését is segíti a honvédség

A Bácsvíz és a Kiskunvíz vezetését is segíti a honvédség
Két megyei vízszolgáltató is szerepel azon 71 cég között, amelyekhez kimentek a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársai, hogy biztosítsák a további stabil működést. A kecskeméti székhelyű Bácsvíz Zrt. és a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. is az érintettek között van.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy irányítócsoportokat delegál a honvédség a stratégiailag fontos vállalatokhoz. A honvédelmi miniszter szerda este a köztévében jelentette be, hogy csütörtök reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok. A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt stratégiai fontosságú magyar vállalatokból egyébként összesen 140 van, tette közzé a kormány az elmúlt napokban. A kiválasztott cégek közé bekerült a Bács-Kiskun megyében ötven település és többszázezer ember vízellátásáért felelő szolgáltató a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft.

– Bejelentkezett a honvédségtől két katonatiszt, illetve egy katasztrófavédő. Megbízólevéllel közölték, hogy segíteni fogják a munkánkat – erősítette meg az információt Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója. – Megbeszéltük velük, hogy mi a teendő a vírussal kapcsolatban. Elmondták: ők azért vannak itt, hogy ha bármi segítségre szorulunk, amit nem tudunk megoldani, akár ember, akár gép, akár energia kell, akkor ők az összekötők a minisztériummal, és segítenek – magyarázta, majd hozzátette: a fentebb írt három egyenruhás fizikailag is folyamatosan jelen van a cégnél, a kiskunhalasi irodában.

A szakember kifejtette: egyáltalán nem meglepő, hogy a honvédség már első körben bejelentkezett a közműcégnél, hiszen a vízellátás és a szennyvízelvezetés a legfontosabb szolgáltatás ahhoz, hogy sikeresen lehessen felvenni a harcot a járvány ellen. Szigeti érvei szerint a folyamatos tisztálkodási lehetőség – például kézmosás – létfontosságú ebben a helyzetben, tehát nem vállalható kockázat, egy ilyen üzemegyüttes nem hogy nem állhat le, de nem is akadozhat. Hozzáfűzte: a honvédség azért küldött hozzájuk összekötőket, hogy ha bármi történne, ami akadályozza a lakosság ellátását, arra azonnal és hatékonyan lehessen reagálni.

– Nem mindenben tudnak egyébként segíteni – jegyezte meg az igazgató, majd hozzátette: a rendszeres kalocsai csőtörések elhárítását továbbra is a cég szakembereinek kell végezniük. – Nem hiszem, hogy a honvédség meg tudná oldani a csőtörések javítását, de mi ezt saját erőből is elintézzük, legalábbis a jelenlegi erőforrásainkat elegendőnek tartom hozzá – nyugtázta, hozzátéve: ettől függetlenül megkönnyebbülés tudni, hogy van hová nyúlni, ha mégis fennakadások történnének.

A
baon.hu kérdésére elárulta: a jóval több otthon tartózkodóval sem nőtt meg a vízfogyasztás a városban, hiszen az emberek ugyanannyian vannak, csak éppen nem a munkahelyeken, vagy az iskolákban használják a vízhálózatot, hanem odahaza. Sokkal inkább számítanak egyébként fogyasztáscsökkenésre a következő időszakban, hiszen egyes üzemek csökkentett működésével, vagy leállásával nem lesz szükség ugyanakkora mennyiségű vízre, mint a vírusveszély előtti időszakban.

Fotó: Botár Gergely - honvedelem.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus