Egészségügy 2020. március 25. 17:00 Forrás: MTI – Hszinhua

Életeket mentő új módszer a koronavírus-fertőzöttek gyógyításában

Életeket mentő új módszer a koronavírus-fertőzöttek gyógyításában
Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos állapotban lévő fertőzötteket amerikai kutatók, akik a múlt héten nyújtották be a módszer alkalmazásához szükséges kérelmet.

Jóval egyszerűbb, mint az új gyógyszer kifejlesztése

A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye szerint a terv az, hogy a már felépült páciensektől – a beleegyezésükkel – vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében. A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg -
számolt be az Origo.

– Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést, mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó – mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa. A terv egyszerű, a kivitelezés azonban jóval bonyolultabb. A kutatóknak még meg kell határozniuk, hogy mennyi antitest van a már felépült páciensek vérében, és hogy mennyi antitest szükséges a Covid-19 hatékony kezeléséhez és megelőzéséhez.

Kőkorszaki módszer, de hatásos lehet

Henderson szerint a plazmaelkülönítés régóta létező technológia, amelyet könnyedén el lehet végezni a vértranszfúziós osztályokon általában megtalálható berendezésekkel. Vérplazmát kapni a Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensektől pedig ugyanolyan biztonságos, mint bármely más vérplazma-transzfúzió. – A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött – tette hozzá a szakember.

– Annak idején így előztük meg és kezeltük az olyan vírusos megbetegedéseket, mint a kanyaró, a mumpsz, gyermekbénulás és az influenza, ám a vakcinák megjelenésével a módszer érthető módon a háttérbe szorult, és sokan elfeledkeztek róla.

 

Az új koronavírus elektronmikroszkópos képe. A felvételen kék színnel látható egy sejt felületén
Forrás: AFP – Handout


Amíg nincsenek hatékony gyógyszereink és oltóanyagaink a Covid-19 ellen, addig ez a módszer életeket menthet – húzta alá Henderson. A kutatók a múlt héten fordultak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA), amely ha jóváhagyja a kérelmüket, akkor a szakemberek minél előbb megkezdenék a klinikai vizsgálatokat.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus