Kultúra 2020. március 28. 12:00

Értékfeltárás a Kárpát-medencében

Értékfeltárás a Kárpát-medencében
A Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumok munkáját Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke indította útjára 2014-ben. A Kárpát-medence magyarlakta területein folyó kutatás célja a helyi és térségi értékek, értékőrzők összegyűjtése szakmai vezetők irányítása mellett.

A Lakitelek Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szerveznek Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat. Az alapítvány népfőiskolai hálózatán keresztül az elmúlt fél évtizedben 21 külhoni és 4 belföldi értékfeltáró kollégiumot szervezett.

A kollégiumok szervezésével a külhoni és a belföldi magyar értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola programsorozata. A jelen értékfeltáró és értékmentő célzatú program nagyban segíthet a külhoni magyarság megmaradás-folyamatában, lassíthatja az elvándorlást, az értékek mentén a helyi kitörési pontok megtalálását. Az anyaországon belül szintén nagyon fontos az értékek és értékőrzők védelme, segítése, megjelenési lehetőségük kiterjesztése, amelyben nagyon fontos szerep jut a jelen kutatássorozatnak.

A megjelent könyvek mellékleteként minden esetben elkészül egy film, amelyben a kutatók, szakmai vezetők és maguk a helyi értékőrzők szólalnak meg és teszik élővé a könyvek lapjain olvasható információkat.

A Népfőiskola Alapítvány elnöke fontosnak tartja, hogy a filmek a széles közönség által elérhetőek legyenek, a nézők bepillantást nyerhessenek a Kárpát-medence tájegységein élő magyarok életébe. Épített és szellemi értékek, művészeti és hagyományőrző csoportok, értékőrző személyek bemutatásán keresztül ad átfogó képet a kollégiumok munkájáról.

A filmek a Népfőiskola Alapítvány stúdiójában készültek, szerkesztő-operatőrük Belicza András, a drónfelvételeket Tóth László készítette.

Az elkövetkező időszakban a honlapon bemutatják a felkutatott térségekben készült filmeket.
 

Kövessen minket a Facebookon is!