Program 2014. szeptember 8. 11:10 Forrás: mutermek.com

Robitz Anikó fotóművész kiállítása

Robitz Anikó fotóművész kiállítása
Robitz Anikó fotóművésznek nyílik kiállítása szeptember 12-én, 18 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Bevezetőt mond Kis Judit intermédia-művész.

Robitz Anikó Nagykanizsán született 1978-ban. A Zsigmond Király Főiskola filmművészeti tanulmányai után a Szellemkép Fotóiskolában végzett fotográfusként.

Fekete-fehér-szürke képein konkáv és konvex síkidomokkal, vonalakkal szabja át a (városi) tereket, a mai konzervatívan beszűkült életteret térképezve fel. Aranymetszések méricskélései nyomán, színárnylatokba észrevétlenül áttűnő szabályos, monokróm felületek alaposan kiszámított monotóniája után szinte fel is lehetne lélegezni a következő terem véletlenszerű hibaesztétikájának végletében.








Robitz Anikó fekete-színes univerzumában a mindent elnyelő egyneműség csak látszata a felszín alatti tobzódásnak. Ha a fény beléhatol a sötétbe - márpedig a fotográfus a fényben élőknek szánja képeit - feltárulnak a tér dimenziói, előhívódnak a fekete árnyalatai, majd a színek. Elsőül a geometria s a mélység-élesség a szem optikai készségei révén. Ráfókuszálunk a felületre, letapogatjuk tekintetünkkel a kibontakozó síkokat és tereket.

Így vall munkájáról: "Nagyon erős koncentrálással készítem a képeket, aztán sokat rágódom rajta, melyik a jó. Nincs utómunka. Az analóg fotózásban szerzett tanulmányaim így hasznosulnak. Fekete-fehér fotókat készítek, általában azonos 75×50 cm nagyításban.”
 

Kövessen minket a Facebookon is!