Egészségügy 2020. március 27. 13:00 Forrás: MTI - life.hu

Vannak biztató jelek, de továbbra is súlyos a helyzet

Vannak biztató jelek, de továbbra is súlyos a helyzet
Akadnak biztató jelek az új típusú koronavírus-járvány lassulását illetően Európában, de a járványnak koránt sincs vége, a világnak pedig hozzá kell szoknia a helyzet teremtette új körülményekhez - jelentette ki Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója csütörtöki, online megtartott sajtókonferenciáján Koppenhágában.

Kluge kiemelte Olaszországot, ahol a fertőzés terjedésének görbéje kicsit kevésbé meredekké vált, mindazonáltal leszögezte azt is:korai lenne azt mondani, hogy a járvány ott csúcspontjára ért.
Példa nélkülinek, ám szükségesnek nevezte a számos ország által meghozott, a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedéseket. Leszögezte azt is, hogy e rendelkezések nyomán időt nyerhetnek, s elkerülhetik az egészségügyi rendszerek túlzott leterhelését is.

– A kormányoknak és az embereknek fel kell készülniük a járvány nyomán beköszöntött új valóságra, mégpedig hosszú időre. Nem sprintről beszélünk, hanem maratonról  tette hozzá.

Kluge hangsúlyozta: a COVID-19 jelentette fenyegetésa kötelező elszigetelési intézkedésekkel együtt jelentős pszichológiai hatással van a társadalomra,amit egyáltalán nem szabad figyelmen kívül hagyni. – Az elszigeteltség, a fizikai eltávolodás, az iskolák és munkahelyek bezárása olyan kihívások, amelyek hatnak ránk, éstermészetes, hogy ezekben a pillanatokban stresszt, szorongást, félelmet érzünk, magányosnak érezzük magunkat  húzta alá a WHO európai igazgatója.

A járvány által leginkább érintett csoportok közé tartozik az egészségügyi dolgozóké, akik egyúttal a leginkább ki vannak téve a világjárvány veszélyeinek - Európában átlagosan 10-ből egy fertőzött az ágazathoz tartozik -, ezért a WHO intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy a megfelelő pszichológiai támogatásban részesítsék őket  írja az MTI.

A WHO szakértői kiemelik, hogy az említett kihívásokra úgy reagálhatunk, ha szeretettel és figyelemmel fordulunk a többiek felé, figyelembe véve ugyanakkor a társas érintkezésben való távolságtartásra vonatkozó javaslatokat,és például egy telefonhíváson, egy levelezőlapon vagy egy videokonferencián keresztül érzékeltetjük közelségünket.

– Fontos, hogy szembenézzünk ezekkel a mentális kihívásokkal, amelyeket ez a válsághelyzet okoz Európában és a világ többi részén, és pontos, közérthető és hiteles információkat közöljünk mindenkivel, beleértve a legfiatalabbakat és a legidősebbeket  fogalmazott Kluge.

Fotó: illusztráció  Origo  Csudai Sándor
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus