Helyi hírek 2020. március 30. 08:00

Ebben a szakmában megtaláltam a számításomat

Képgaléria
Ebben a szakmában megtaláltam a számításomat
Lantos Csaba, az M1 közszolgálati csatorna szerkesztő-riportere Szentesen született, rövid ideig Csongrádon élt, általános iskolai tanulmányait már Pálmonostorán végezte. Ezt követően Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Gimnáziumban érettségizett. A sajtó, a művészetek iránti érdeklődése ekkor fejlődött ki. A későbbiekben rádióknál és televízióknál érlelődött. Szakmai életútjáról így nyilatkozott a Félegyházi Közlönynek.

– Már a pálmonostori általános iskolai tanulmányaim ideje alatt megmutatkozott a humán tárgyak, valamint az előadó művészet iránti vonzalmam. Eleinte mesemondó, majd később szavalóversenyek állandó indulója voltam, emellett a színjátszásba is belekóstoltam. Ez a szenvedélyem akkor is megmaradt, amikor Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Gimnáziumban kezdtem középiskolás éveimet. Mind a színjátszás, mind a szavalóversenyek állandó része lett az életemnek, közben pedig egyre jobban megkedveltem az irodalmat és történelmet, amiket a mai napig az egyik legfontosabb tantárgyaknak tartok. Érettségi és továbbtanulás előtt több út is állt előttem, végül a Dunaújvárosi Főiskola mellett döntöttem, ahol akkor indult egy gyakorlatközpontú kommunikáció szak. Ekkor még nem tudtam, hogy a televíziózás lesz a jövőm, 3 éven keresztül a helyi kereskedelmi rádióban voltam állandó műsorvezető az iskola mellett. (Kívánságműsorok, beszélgetések, reggeli show-k.)

Hatalmas szerencsének tartom, hogy ezekre akkor volt lehetőségem, hiszen azokból az évekből rengeteget tanultam, amely készségeket később kamatoztatni tudtam.

A főiskola után a Kecskeméti Televízió munkatársa lettem, mint riporter. Az ott töltött 7 év alatt az alapoktól tanultam meg ezt az izgalmas és változatos szakmát, ezért pedig hatalmas köszönet illeti meg az akkori kollégákat, akiknek volt türelmük tanítani. Eckhardt Balázs akkori főszerkesztőnek, hogy mindig adott helyet és lehetőséget kibontakozni. A helyi, városi anyagok készítése mellett lehetőségem volt az M1-el, későbbi hírcsatornával is együtt dolgozni. A KTV akkoriban, mint ahogy most is, az M1 Bács-megyei tudósító műhelye is egyben. Rengeteg élmény kötődik ehhez az időszakhoz, tudósítottam árvizekről, a röszkei migráns krízist heteken át a helyszínen éltem át, és adtam hírt a történésekről, de emellett a nagy bugaci erdőtűz oltásánál is ott lehettem. Közben a tudósítói és riporteri munka mellett belekóstolhattam a műsorvezetésbe, sőt egy rövid ideig a KTV vezetésébe is. Emellett Kecskeméten és a környező városokban rendszeresen vállaltam műsorvezetést. Így lehettem hosszú éveken át többek között Kecskemét összes nagy fesztiváljának a házigazdája.

Hét év után keresett meg az M1, hogy szeretnék, ha náluk dolgoznék. Erre rövid gondolkodás után igent mondtam. Itt lényegében előlről kellett kezdeni mindent, ugyanúgy újra kellett tanulni a riporteri szakmát. De nem bántam, izgalmas kihívás volt, és azt hiszem szakmailag nagy előrelépés is egyben. Később a riporteri munka mellett az egyperces hírek szerkesztését és vezetését is rám bízták, majd teljes értékű szerkesztő lehettem. Jelenleg az M1-en látható napközbeni, illetve éjszakai híradókat szerkesztem.

Ezen túl több alkalommal is lehetőséget kaptam a műsorvezetésre, mivel úgy éreztem, hogy szívesen csinálom ezt is, illetve az eddigi feladataim mellett erre is marad még energiám. Szerencsére a főnökeim is így látták, így a nézők a közeljövőben többször is találkozhatnak majd velem az M1 képernyőjén. Ebben a szakmában megtaláltam a számításomat, izgalmas, változatos, és minden nap igazi kihívást jelent – tette hozzá Lantos Csaba.

 

Kövessen minket a Facebookon is!