Helyi hírek 2014. szeptember 9. 07:30

Szakrendelés az éleslátásért

Szakrendelés az éleslátásért
Hetente három nap: kedd, szerda és péntek 8 és 15 óra között találkozhatnak a betegek dr. Vetró Mónikával, a félegyházi városi kórház rendelőintézetének szemészeti szakrendelésén. Emellett minden hétfőn dr. Horpácsy Balázs, csütörtökönként pedig dr. Gombos Ferenc rendel. A szakrendelésen beutaló nélkül - az akut esetek: hirtelen látásromlás, a szem begyulladása, sérülése kivételével - előjegyzéssel fogadják a pácienseket.


- 6500 körül van a szakrendelés éves betegforgalma. Ezen belül jelentős a szűrővizsgálatok száma, a háziorvosok, diabetológusok által küldött magasvérnyomás, vagy cukorbetegségben szenvedő betegek aránya, és számottevő a glaukóma (zöldhályog) előfordulása is - sorolja dr. Vetró Mónika.


A doktornő külön kiemeli a gyermekszűrések fontosságát, amire először 1, majd 3-4 éves korban, de még feltétlenül az iskola előtt érdemes sort keríteni. Mivel az egy éves szűrővizsgálat részét képezi a fundus (szemfenék) vizsgálat mellett a dioptriamérés is, két alkalommal szükséges a találkozás. A babák szemét előbb szűken, majd speciális szemcseppel öt napon át végzett pupillatágítás mellett vizsgálják, ami - hangsúlyozza Vetró Mónika - nem okoz szemkárosodást a kicsiknél! Évente mintegy 500, 1 és 10 év közötti gyermeknél végzik el a szakrendelésen a szűrővizsgálatot, ami azért is fontos, mert a korai felismerés lehetőséget ad a későbbi tompalátás megelőzésére, lehetőség szerint még az iskolakezdés előtt.

A szürkehályogos betegeket Kecskemétre irányítják műtétre, ami helyi érzéstelenítés mellett történik. Ilyenkor -  magyarázza a doktornő - a legkorszerűbb eljárással: ultrahangos beavatkozással eltávolítják a szürkehályogot, és műlencsét építenek be. (Lézeres beavatkozásra akkor kerül sor, ha utóhályog alakul ki a műtét után akár évekkel a műlencsén.) A beavatkozás utáni gondozás már újra itt, a járóbeteg szakrendelésen történik. Néhány súlyos, osztályos ellátást igénylő kórkép - mint például zöldhályogos roham, vagy retinaleválás esetén - Kecskemétre, vagy Szegedre irányítják a beteget.

A szakrendelés eszközellátottsága Vetró doktornő szerint az átlagosnál jobbnak mondható: rendelkeznek a szemfenék vizsgálathoz, kisebb műtétekhez (árpa vagy apróbb ciszta megnyitásához), a felnőtteknek és a gyerekek dioptria méréséhez eszközökkel, és a látótér vizsgálatára alkalmas géppel is. A jó felszereltség mellett az asszisztens, Gáspár Menyhértné Kinga lelkiismeretes és precíz munkája is nagy segítség a doktornőnek.

A szemészeti szakrendelésre érkező betegeknek érdemes pupillatágításra számítani. Mivel ez átmeneti homályos látással jár, javasolt a tömegközlekedést választani, vagy kísérővel jönni. Nagyban megkönnyíti a pontos diagnózis felállítását, ha a beteg magával hozza előző leleteit, a szemüveget és a szemcseppet amit használ, és pontos felvilágosítást tud adni esetleges gyógyszerérzékenységéről. A munkaalkalmasság, jogosítvány miatt szükséges szemészeti vizsgálat időpontjáról érdemes időben gondoskodni, mert jelenleg 6-8 hét a várakozási idő.

Dr. Vetró Mónika szerint akinek csak szemüvegre van szüksége, és nincs különösebb panasza, az bátran választhat a városban található kiváló optikák közül, mert a bemérést ott is elvégzik, a szemüveg elkészítéséhez pedig akkor sincs támogatás, ha azt a szakrendelésen írják fel.

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!