Helyi hírek 2020. március 31. 16:00

Hazatérnek a gyurgyalagok Félegyházára

Képgaléria
Hazatérnek a gyurgyalagok Félegyházára
A gyurgyalagok, ezek a színekben pompázó madarak, nem felejtik el, hol van Kiskunfélegyháza. Telelni elköltöztek ugyan melegebb tájakra, de első csoportjuk már elindult az Egyenlítőtől délre eső részekről Európa felé. Így reménykedhetünk abban, hogy április végén, május elején újra benépesítik a Kiskun utca végén a homokfalban kivájt fészkelő helyeiket. Meizl Ferencnek, a Madárbarát Klub vezetőjének kezdeményezésére idén a régi telephely mellett, egy új rézsűt is kialakítottak az érkező vándormadaraknak. Fontos ez azért is, mert a homokba fúrt fészkekben a partifecskék is szívesen megtelepednek.

Meizl Ferenc kezdeményezésére hamarosan egy olyan kerítést is építenek a fészkelő helyek köré, amely megakadályozza, hogy bárki tönkre tehesse a homokba vájt fészkeket, ugyanakkor az érdeklődők, óvodás és iskolás csoportok is zavartalanul megfigyelhetik a madarak mindennapi életét. Az ott élő szomszéd házak lakó is szívesen fogadják a vendégeket, és gondoskodnak a folyamatos ivóvíz-ellátásukról is.  

A gyurgyalag rokonaihoz hasonlóan tarka madár. Tollazata a napfényben ragyogó színeket szór: hasa és mellrésze kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Szemsávja, torokszalagja fekete. Hosszú, fekete csőre hegyes és enyhén hajlított. Az öreg madarak középső faroktollai hosszúak. Meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat, folyópartokat kedveli. Szárnyának fesztávolsága 44–49 cm. Tömege 40-65 g. Átlagos testhossza 28 cm. A nemek hasonlóak. A fiatalok összességében véve halványabbak, hátuk és szárnyfedőjük zöldes, szürkésbarnától a piszkos homokszínekig.

Rovarevő specialistták. Többnyire kisebb-nagyobb szitakötőkkel, lepkékkel és sáskákkal táplálkoznak. Társaságkedvelő madarak. Szívesen ülnek akár csoportosan is kiálló ágakon és villanydrótokon. Kiválóan repülnek, de a földön ügyetlenek. Télen akár 2500-10500 km-t is megtesznek délre vonulva, mert táplálkozásukhoz csak ott találnak elegendő rovart. Csak nappal tudnak vonulni, de röptükben is tudnak táplálkozni. Szívesen hallatják hangjukat. Repülés közben leggyakrabban a prürr vagy a krük krük hallható tőlük, különféle variációkban. Riadóhangjuk a pitt-pitt-pitt – írja róluk a Wikipédia.

 

Kövessen minket a Facebookon is!