Helyi hírek 2020. március 31. 14:00 Forrás: Magyar Posta

Változások a postai szolgáltatásokban

Változások a postai szolgáltatásokban
A Magyar Posta érdeke, hogy mindent megtegyen munkatársai valamint ügyfelei egészségének védelme érdekében a koronavírus-járvány terjedése ellen. A védelem egyik eszközeként csökkentik a fizikai érintkezések lehetőségét azzal, hogy az elektronikus megoldásokat részesítik előnyben, és egyre több folyamatot terelnek elektronikus útra.

1. Elektronikus számlák

A Magyar Posta az alábbi két megoldást kínálja a számlák elektronikus továbbítására. Az e-számla esetében egy PDF-be ágyazott XML formátumban kiállított, elektronikus számlaleíró melléklettel, időbélyeggel és elektronikus aláírással ellátott dokumentumot küldenek.

A másik megoldás, hogy a számlaképet e-mailben küldik ki egy PDF fájl formájában. Ez azonban nem hiteles számla, így az eredeti számlát ajánlott levélben, postai úton is elküldik.

Elektronikusszámla-igényét postai kapcsolattartójánál jelezheti. Kérik, hogy e-számlát csak abban az esetben igényeljen, ha informatikai rendszere képes kezelni a PDF-be ágyazott XML formátumú fájlokat.

2. Sérült küldemények bejelentése elektronikus úton

Az esetleges kárigényeket a postákon jegyzőkönyv felvételével vagy akár már elektronikus úton is be lehet nyújtani. Az elektronikus bejelentéssel kapcsolatos további információkért forduljon az Üzleti Ügyfélszolgálathoz. (Tel: 06-1-767-8272, e-mail: [email protected]).

3. Fizetést követő kézbesítési szolgáltatás kivezetése

A levéltermékekre vonatkozó fizetést követő kézbesítési (FKK) szolgáltatást (a címzett csak akkor kapta meg a számára érkező küldeményt, ha annak ellenértékét kifizette) – a készpénzmozgás elkerülésének érdekében – március 30-án megszüntették. Helyette az árufizetéses üzleti csomag-feladást ajánlják a továbbiakban.

4. A posták hétvégi nyitvatartásának korlátozása

Szombatonként a fővárosban három posta lesz nyitva, illetve a megyeszékhelyeken, valamint Érden, Dunaújvárosban és Sopronban egy-egy postán várjuk az ügyfeleket. Vasárnap országszerte zárva lesznek a posták. Az érintett posták listája a honlapunkon található.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus