Kultúra 2020. április 3. 08:00

Bezárt ajtók mögött is folynak a munkák a Móra Ferenc Művelődési Központban

Bezárt ajtók mögött is folynak a munkák a Móra Ferenc Művelődési Központban
A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ ajtajai ugyan bezáródtak, de a sürgés-forgás nem szűnt meg. Kovács-Csonka Szilvia, az intézmény igazgatója lapunknak mesélt azokról a kezdeményezésekről, amelyekkel örömöt szeretnének szerezni az otthonukban rekedt családoknak.

Fontosnak tartják, hogy a vészhelyzet idején is, még ha csak az online tér ad erre lehetőséget, tartsák a kapcsolatot a külvilággal. Olyan feladatokat találtak ki, amelyek segítségével a gyerekek kreativitásukat kiélhetik, a családok hasznosan eltölthetik az idejüket és nem utolsó sorban, közösségépítő, közösséggondozó funkciót is betöltenek.



– Elsőként a „Rajzolj egy szívet az ablakodba” című felhívásunkkal a 4-12 év közötti gyermekeket hívtuk játékba azzal a céllal, hogy az általuk rajzolt szívecskékkel tiszteletünket fejezzük ki azok előtt, akik nem tudnak otthon maradni, mert nap mint nap azon dolgoznak, hogy ellátásunk zavartalan legyen. A kezdeményezést az egyik legismertebb közösségi média felületein lehetett már olvasni, amelyből ihletet merítettünk.



A felhívásra elsőként beérkezett 10 szívecskét már kihelyeztük az intézmény főbejáratára, amelyről fotót készítettünk és ezt a Facebook-oldalunkon meg is lehet tekinteni. Majd a beérkezési határidőt követően pedig az összes fotóból egy galériát készítünk az intézmény Facebook-oldalán. A további szívecskéket április 6-án, éjfélig várjuk a művelődési központ e-mail címére. Kérünk mindenkit, hogy az e-mailben tüntessék fel az alkotó gyermek nevét és az életkorát.

A másik két felhívásunk már a közelgő Húsvéthoz kapcsolódik, hiszen nem szabad elfelejtenünk ezt az emberiség és a kereszténység számára oly jelentős ünnepet. Bár most nem tudunk szeretteinkkel találkozni, a szokásos húsvéti locsolkodások elmaradnak, mi azonban fontosnak tartjuk azt, hogy mégis biztassuk az otthonukban tartózkodókat arra, hogy szépítsék lakásukat saját alkotásaikkal, süssenek, főzzenek, tojást fessenek vagy akár készítsék el a húsvéti képeslapjukat, amelyet nem postán, hanem a virtuális térben továbbíthatnak szeretteiknek.



Így elindítottuk a „Húsvéti készülődés” című felhívásunkat, amelyben arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki hogyan készül a Húsvétra. Várjuk a fotókat az otthon elkészített húsvéti dekorációkról, kifestett tojásokról, kalácsokról. Az elkészült szépségekről készült fotókat április 8-áig kérjük, hogy az intézmény e-mail címére küldjék el, „Húsvéti készülődés” jeligével ellátva. Kérjük, hogy az e-mailben tüntessék fel az alkotók nevét és életkorát.


Ezzel egyidőben elindítottuk harmadik kezdeményezésünket is, amely szintén a Húsvéthoz kötődik. A felhívás címe „Nyuszi Hopp”, amelyben húsvéti képeslapok elkészítésére bátorítunk mindenkit. A technikák közül bármit választhatnak, csak a fantázia szabhat határt. Lehet ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel, vagy akár kollázstechnikával elkészíteni a képeslapokat. Három kategóriában nevezhetnek az alkotni vágyók. Első kategória a 4-8 év közöttieknek szól, a második a 9-12 év közöttieknek és a harmadik a 14 év felettieknek. Az otthon elkészített képeslapokról a fotókat április 7-éig kérjük, hogy az intézmény e-mail címére küldjék el, „Nyuszi Hopp” jeligével ellátva. Kérjük, hogy az e-mailben tüntessék fel nevüket és életkorukat – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől.

Az alkotásokról és a képeslaptervekről elkészített fotókat a művelődési központ e-mail címére a [email protected] várják, majd a beérkezett anyagokból a Móra Ferenc Művelődési központ Facebook-oldalán galéria fog készülni.

Maradjanak otthon! Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus